COVID-19-vaccinatie: EP-leden roepen op tot Europese en mondiale solidariteit 

Persbericht 
 
 
EP-leden roepen op meer EU-inzet om de pandemie te bestrijden en snelle maatregelen om de vaccinproductie op te voeren ©European Union 2021  

De EU moet doorgaan met de gecoördineerde inzet in de strijd tegen de COVID-19 pandemie en snel maatregelen nemen om de productie van vaccins op te voeren, aldus de parlementsleden.

In het plenaire debat op woensdag met het Portugees voorzitterschap en met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, bespraken de parlementsleden de stand van zaken van de COVID-19 vaccinatiestrategie van de EU.


Veel leden benadrukten dat de EU de juiste grote beslissingen had genomen, met name in de gezamenlijke Europese aanpak van vaccinatie en in het opkomen van de rechten van burgers door veiligheid voorop te stellen en door het handhaven van de EU-aansprakelijkheidsregels.

.

Voorzitter von der Leyen verdedigde de keuze van de EU om gezamenlijk vaccins te bestellen, de noodzaak tot mondiale solidariteit en het besluit om niet de kortste weg te nemen ten aanzien van de veiligheid en doelmatigheid van vaccins. Er moeten lessen worden geleerd van de gemaakte fouten, gaf ze toe, aangezien “we nog steeds niet zijn waar we willen zijn in de strijd tegen het virus.”


Oplossingen om uit de crisis te komen moeten worden gezocht vanuit een instelling van solidariteit, tussen lidstaten en op mondiaal niveau, benadrukten de Europarlementariërs. De EU heeft een verantwoordelijkheid voor de rest van de wereld en moet ervoor zorgen dat vaccins eerlijk worden verdeeld over de wereld, voegden ze eraan toe. Ze herhaalden ook dat “niemand veilig is totdat iedereen veilig is”.


De leden gaven toe dat de EU de uitdagingen van de massaproductie van vaccins heeft onderschat en dat er nu zo snel mogelijk maatregelen moeten worden genomen om de productie op te voeren. Veel parlementsleden spoorden de Commissie aan om de bestaande contracten te handhaven en tegelijkertijd de lidstaten bij te staan in hun strategieën voor de uitrol van de vaccins.


Om het vertrouwen van burgers in de vaccinatiecampagne te verstreken en om desinformatie te voorkomen moet de EU “de waarheid vertellen”, zeiden sommige parlementsleden. In dit verband herhaalden velen de noodzaak tot transparantie aangaande contracten volledige en duidelijke gegevens over de uitrol van vaccins op nationaal niveau. Gezien de grote hoeveelheden publiek geld die zijn geïnvesteerd, riepen sommige leden ook op tot verhoogde parlementaire controle van de implementatie van de vaccin strategie.


Bekijk hier de video van het debat. Of klik op de namen hieronder voor individuele toespraken.


Ana Paula Zacarias, Portuguese Presidency

Ursula von der Leyen, European Commission President (1st part, 2nd part, 3rd part)

Manfred Weber (EPP, DE)

Iratxe García Pérez (S&D, ES)

Dacian Cioloş (Renew Europe, RO)

Marco Zanni (ID, IT)

Ska Keller (Greens/EFA, DE)

Beata Szydło (ECR, PL)

Manon Aubry (The Left, FR)


Achtergrond

Op 12 januari 2021 bevraagden de parlementsleden de Commissie over de laatste ontwikkelingen aangaande COVID-19 vaccins. Daarna volgde een debat in de plenaire vergadering op 19 januari over de mondiale EU-strategie voor COVID-19, terwijl de Commissie op dezelfde dag een herzien actieplan publiceerde om de strijd tegen de pandemie te intensiveren.


Tijdens het plenaire debat in januari spraken Euorparlementariers brede steun uit voor een gezamenelijke EU-aanpak in de strijd tegen de pandemie en riepen zij op tot volledige transparantie aangaande contracten en de uitrol van COVID-19 vaccins.