Conferentie over de toekomst van Europa: opening in Straatsburg op 9 mei 

Persbericht 
 
 

De Conferentie over de toekomst van Europa wordt op zondag 9 mei, Europadag, geopend in het Europees Parlement in Straatsburg.


Waar: Europees Parlement in Straatsburg


Het programma duurt anderhalf uur en bevat een welkomstwoord van de Franse president Emmanuel Macron, toespraken van voorzitters Sassoli, Von der Leyen en premier Costa als vertegenwoordigers van de EU-instellingen. Er zijn ook korte bijdragen van de covoorzitters van het bestuur van de Conferentie. Daarnaast zijn er bijdragen van burgers en het maatschappelijk middenveld via videoverbinding, muzikale interventies van violist Renaud Capuçon en het Karski-kwartet, en links naar Europadag-evenementen in de lidstaten.


Er zullen 27 Erasmusstudenten uit alle lidstaten in de zaal aanwezig zijn. Er worden 300 burgers uitgenodigd om het openingsevenement op afstand bij te wonen via grote tv-schermen.


Ook de ministers van Europese Zaken en andere VIP-gasten zijn op afstand aanwezig.


COVID-19-preventiemaatregelen


Journalisten mogen aanwezig zijn, op de voorwaarde dat ze zich strikt houden aan de gezondheidsmaatregelen van de Franse autoriteiten en het Europees Parlement. Alle media die fysiek aanwezig zijn op het evenement, worden verzocht om ten alle tijden een medisch mondmasker te dragen en anderhalve meter afstand te houden van anderen terwijl ze zich op het terrein van het EP bevinden.


Audiovisuele media


De openingsceremonie van de Conferentie over de toekomst van Europa wordt live uitgezonden op EbS+ van 13.30 tot 15.30 uur CET. EbS zal een signaal met onderschriften uitzenden (klaar voor gebruik in een uitzending).


De ceremonie wordt ook online uitgezonden via het multimediacentrum van het Parlement en op EbS, or op de Facebook en twitter account @Europarl_EN.


De video-, audio- en fotomateriaal zal beschikbaar zijn om te downloaden in “live replay” via het Multimediacentrum:

https://multimedia.europarl.europa.eu/nl/conference-on-future-of-europe-inaugural-event_18901_pk.


Meer details over accreditatie, audiovisuele faciliteiten, werkplekken etc. zijn te vinden via de Engelstalige versie van dit bericht