Conferentie over de toekomst van Europa: openingsevenement in Straatsburg 

Persbericht 
 
 
Het event bracht de voorzitters van de EU-instellingen, President Macron, de covoorzitters van het bestuur en burgers uit heel Europa samen.  

Het openingsevenement markeerde de lancering van het participatieve proces dat het Parlement, de Raad en de Commissie samen in gang gezet hebben.

Het openingsevenement van de Conferentie over de toekomst van Europa vond plaats in het Europees Parlement in Straatsburg tijdens Europadag 2021.


Viering van de dag van Europa


Na een welkomstwoord van de Franse president Macron, gaven de voorzitters van de EU-instellingen een toespraken over hun visie op Europa, en beantwoordden de covoorzitters van het bestuur vragen van burgers uit de EU-lidstaten.


Erasmusstudenten uit de hele EU waren samen met het bestuur aanwezig in de plenaire zaal, in overeenstemming met de geldende gezondheidsmaatregelen, en meer dan 500 burgers woonden het evenement op afstand bij. Ook ministers van Europese zaken, leden van het Europees Parlement en nationale parlementen, en andere belangrijke gasten namen op afstand deel.


Bekijk de afzonderlijke delen door te klikken op deze links:


Welkomstwoord door Emmanuel Macron, president van Frankrijk


Toespraak van David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement


Toespraak van António Costa, premier van Portugal namens het voorzitterschap van de Raad van de EU


Toespraak van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie


Interventies van de covoorzitters van de Raad van Bestuur: Guy Verhofstadt (Parlement), Ana Paula Zacarias (Raad) and Dubravka Šuica (Commissie)


Of kijk het volledige evenement terug, inclusief optredens van violist Renaud Capuçon en het Karski-kwartet.


Volgende stappen


Het bestuur zal binnenkort de datum vaststellen van de eerste plenaire bijeenkomst van de Conferentie, die waarschijnlijk in de tweede helft van juni zal plaatsvinden. Ondertussen zullen ook de voorbereidingen voor de burgerpanels doorgaan, en zal het aantal deelnemers en evenementen op het digitale platform van de Conferentie blijven toenemen. De Conferentie beoogt zoveel mogelijk ruimte te geven aan jonge mensen en daarom zullen ook de voorbereidingen van het Europees Jeugd Evenement in oktober doorgaan.


Achtergrond


Voorafgaand aan het evenement legde het uitvoerend bestuur van de Conferentie de laatste hand aan het reglement dat het straks mogelijk maakt om de prioriteiten, wensen en zorgen van burgers om te zetten in uitvoerbare aanbevelingen. Lees hier meer.