EP roept op tot sancties tegen Belarus na ‘Ryanair-kaping’  

Persbericht 
 
 
  • Het Parlement veroordeelt ten zeerste de gedwongen landing van de vlucht in Minsk en de arrestatie van de Belarussische journalist Roman Protasevitsj en Sofia Sapega  
  • De ‘Ryanair-kaping vormt een daad van staatsterrorisme, zeggen de EP-leden  
  • EU moet sancties opleggen aan de betrokkenen  
  • Schors Belarus uit internationale sportevenementen zoals Europese- en wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen in Tokyo.  
EP roept op tot de onmiddellijke vrijlating van de Belarussiche journalist Roman Protasevitsj en Sofia Sapega ©AP/Sergei Grits  

Het Parlement roept de EU op tot sancties tegen de betrokkenen bij de gedwongen landing van een vliegtuig in Minsk op 23 mei en de arrestatie van journalist Roman Protasevitsj.

In een resolutie die donderdag werd aangenomen met 626 stemmen voor, 16 tegen en 36 onthoudingen, veroordelen de EP-leden ten zeerste de ‘Ryanair-kaping' als een daad van 'staatsterrorisme' en roepen zij op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Roman Protasevitsj en Sofia Sapega, alsmede andere politieke gevangen in Belarus.


De EU-sancties moeten worden uitgebreid

De resolutie moedigt de Raad aan om zo snel mogelijk sancties op te leggen aan de Belarussische personen en entiteiten die betrokken zijn bij de gedwongen landing en de ontvoeringen.


De EU-landen moeten ook voorrang geven aan het volgende pakket sancties tegen diegenen die deelnamen aan of medeverantwoordelijk waren voor de verkiezingsfraude vorig jaar en de daaropvolgende mensenrechtenschendingen in Belarus. Openbaar aanklagers, rechters en rechtshandhavingsfunctionarissen die een rol hebben gespeeld bij de repressie moeten op de sanctielijst komen. Hetzelfde geld voor agenten die werken op het gebied van desinformatie, media en propaganda en ambtenaren die het regime ondersteunen, zoals Marat Markov, die Roman Protasevitsj interviewde op de door de staat gecontroleerde TV-zender ONT op 2 juni.

Daarnaast roepen de EP-leden op tot snelle economische en sectorale maatregelen tegen belangrijke Belarussische sectoren, in het bijzonder ruwe olie en olieproducten, delvers van kaliumcarbonaat, de staalindustrie en de houtverwerkende industrie. Financiële steun aan het regime zou streng verboden moeten worden, nieuwe kredietlijnen aan de banken in het land moeten worden geweigerd en investeringen in infrastructuur of economische ondernemingen moeten worden stopgezet. Het moet Europese financiële instellingen onmogelijk gemaakt worden om aandelen te verwerven of andere financiële instrumenten die zijn uitgegeven door de Belarussische overheid en aanverwante overheidsinstellingen, stellen ze.


Belarus moet worden uitgesloten van internationale sportorganen en -evenementen

De resolutie stelt ook dat Belarus moet worden geschorst uit internationale sportorganen en internationale evenementen, waaronder Europese- en wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen in Tokyo. De EP-leden sporen verder de Europese voetbalbond UEFA aan om de uitzendrechten van de aankomende Europese kampioenschappen weg te nemen van de Belarussische staatstelevisie TVR en om ze kosteloos toe te wijzen aan het onafhankelijke Belsat TV.


Langs dezelfde lijnen snijdt de resolutie nog een brede waaier aan andere onderwerpen aan met betrekking tot de relatie tussen de EU en Belarus. De tekst zal hier beschikbaar komen (10.06.2021)


Voorafgaand aan de stemming debatteerden de EP-leden op dinsdag 8 juni over het voortdurende systematisch harde politieoptreden en mensenrechtenschedingen in Belarus met EU-buitenlandchef Josep Borrell.

Luister hier (volledige debat) en hier (fragmenten uit het debat) terug.