€11,6 miljoen EU-steun voor 3700 ontslagen medewerkers in 4 landen 

Persbericht 
 
 
  • €6,8 miljoen voor 1700 ontslagen medewerkers van KLM en Finnair 
  • €3,7 miljoen voor bijna 1500 ontslagen vliegveldmedewerkers in België 
  • €1,1 miljoen voor 500 metaalarbeiders in Duitsland 
  • Drie van de vier aanvragen gerelateerd aan de coronapandemie 
  • Steun voor re-integratie op de arbeidsmarkt 

In totaal krijgen 3700 ontslagen medewerkers uit België, Finland, Duitsland en Nederland €11,6 miljoen aan EU-steun.

De Europarlementariërs keurden de aanvragen voor steun uit het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) van de vier landen goed. Met het geld worden ontslagen medewerkers geholpen bij het vinden van een nieuwe baan door middel van vervolgonderwijs, trainingen of steun bij het starten van een eigen onderneming. De stemming vond maandag plaats en de resultaten werden dinsdag bekend gemaakt.


Finland en Nederland: Finnair en KLM

1201 ex-medewerkers van KLM in Nederland en 500 ex-medewerkers van het Finse Finnair hebben hun baan verloren door de impact van de coronacrisis op de passagiersluchtvaart. Zij krijgen in totaal €6,8 miljoen aan steun (€5 miljoen voor de Nederlandse en €1,8 miljoen voor de Finse medewerkers).


Volgens de Europese Commissie daalden de inkomsten van Finnair in 2020 met 73,2% tot €829,2 miljoen en die van KLM met 53,8% naar €5120 miljoen, ten opzichte van 2019. Om de kosten te drukken moesten beide maatschappijen herstructureren; dit ging gepaard met ontslagen.


Het rapport over Finnair van rapporteur Eero Heinäluoma (S&D, FI), dat het Parlement aanraadt om de steun goed te keuren, werd met 658 stemmen voor, 31 stemmen tegen en 7 onthoudingen aangenomen.


Het rapport over KLM van rapporteur Monika Vana (Groenen/VEA, AT), dat het Parlement aanraadt om de steun goed te keuren, werd met 657 stemmen voor, 32 stemmen tegen en 7 onthoudingen aangenomen.


België: bedrijf voor luchtvaartdiensten Swissport

Een andere coronagerelateerde EGF-aanvraag is voor 1468 ex-medewerkers van Swissport, een bedrijf voor luchtvaartdiensten, in België. Zij worden met €3,7 miljoen geholpen in hun zoektocht naar een nieuwe baan.


Toen België, net als veel andere landen, maatregelen instelde om de verspreiding van corona tegen te gaan kwam het passagiersvervoer door de lucht tot stilstand op de Luchthaven Zaventem. Swissport België, één van de twee grondafhandelaars op Zaventem, werd drie maanden nadat de activiteiten op de luchthaven waren stopgezet failliet verklaard. 1468 medewerkers verloren hun baan, volgens de Europese Commissie.

Het rapport van rapporteur Olivier Chastel (Renew, BE), dat het Parlement aanraadt om de steun goed te keuren, werd met 660 stemmen voor, 29 stemmen tegen en 7 onthoudingen aangenomen.


Duitsland: Metaalfabrieken van GMH Guss

500 oud-medewerkers van GMH Guss, die werkten in de metaalfabrieken in Duitsland, verloren hun baan. Voor hen komt €1,1 miljoen beschikbaar.


GMH Guss en dochterondernemingen zijn toeleveranciers aan de auto- en scheepsbouwindustrie. Nadat enkele grote klanten van het bedrijf hun productie hadden verplaatst naar niet-EU-landen in Oost-Europa en Azië, vroeg Duitsland EFG-steun aan voor de werknemers van die waren ontslagen bij vier dochterondernemingen van GMH Guss.

Het rapport van rapporteur Jens Geier (S&D, DE), dat het Parlement aanraadt om de steun goed te keuren, werd met 670  stemmen voor, 22 stemmen tegen en 4 onthoudingen aangenomen.