Daphne Caruana Galizia-prijs: oproep tot het insturen van inzendingen 

Persbericht 
 
 
  • Prijs wordt jaarlijks toegekend aan uitmuntende verslaggeving ter bevordering of verdediging van Europese kernwaarden  
  • Winnaar gekozen door onafhankelijke jury van vertegenwoordigers van pers en maatschappelijke organisaties  
  • 20 000 euro aan prijzengeld 
  • Prijsuitreiking half oktober, rond de herdenkingsdag van de moord op Daphne Caruana Galizia  
De Daphne Caruana Galizia-prijs wordt uitgereikt voor uitmuntende journalistiek die opkomt voor Europese waarden. AFP/STRINGER  

Op 22 juni heeft het Europees Parlement de website gelanceerd waarop inzendingen voor de Daphne Caruana Galizia-prijs voor journalistiek kunnen worden ingediend.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan uitmuntende verslaggeving ter bevordering of verdediging van de kernbeginselen en -waarden van de Europese Unie, zoals menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en mensenrechten.

Professionele journalisten en teams van journalisten, ongeacht hun nationaliteit, kunnen meedingen naar de prijs. Daarvoor moeten ze artikelen of items indienen die in een van de 27 EU-landen zijn verschenen in de media (gedrukt, online of audiovisueel).

De winnaar wordt gekozen door een onafhankelijke jury. Die zal bestaan uit vertegenwoordigers van de pers en maatschappelijke organisaties uit de 27 EU-landen en vertegenwoordigers van de voornaamste verenigingen voor journalistiek in Europa. De prijsuitreiking vindt elk jaar plaats rond 16 oktober, de dag waarop Daphne Caruana Galizia werd vermoord. In 2021 zal de prijs op 14 oktober worden uitgereikt in het Europees Parlement.

De prijs en het prijzengeld van 20 000 euro tonen de betrokkenheid van het Europees Parlement bij onderzoeksjournalistiek en het belang van vrije pers. In een resolutie van mei 2018 riepen de EP-leden de EU-landen op om voor voldoende publieke financiering te zorgen en pluralistische, onafhankelijke en vrije media te bevorderen.

Journalistieke producten kunnen online worden ingezonden via https://daphnejournalismprize.eu/


Wie was Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia was een Maltese journaliste, blogster en anticorruptieactiviste. Ze bracht uitvoerig verslag uit van corruptie, witwaspraktijken, georganiseerde misdaad, de verkoop van staatsburgerschap en de rol van de Maltese regering in de Panama Papers. Na intimidatie en bedreigingen werd ze op 16 oktober 2017 met een autobom vermoord. De verontwaardiging over de manier waarop de autoriteiten het moordonderzoek hadden aangepakt, leidde ten slotte tot het ontslag van Maltees premier Joseph Muscat. De EP-leden stonden kritisch tegenover het onderzoek. Daarom vroegen ze de Europese Commissie in december 2019 actie te ondernemen.

Contact: