Oorlog in Oekraïne: zorg voor elk kind, zonder discriminatie 

Persbericht 
 
 
  • Humanitaire corridors zijn nodig om kinderen en gezinnen in Oekraïne te redden 
  • Registratie is essentieel om risico op mensenhandel en illegale adoptie te voorkomen 
  • Kwetsbare kinderen moeten worden geïdentificeerd bij EU-grenzen en kinderen zonder begeleiding moeten snel een voogd toegewezen krijgen  
  • Ze moeten toegang hebben tot hetzelfde onderwijs en gezondheidszorg als andere kinderen in de gastlanden 
2 miljoen van de Oekraïense vluchtelingen zijn kinderen, 2,5 miljoen kinderen zijn ontheemd © AFP/Yuriy Dyachyshyn  

Het EP roept op om kinderen die vluchten voor de oorlog in Oekraïne veilige doorgang te bieden en hulp te geven aan ontheemden in eigen land

Met 509 stemmen voor, 3 tegen en 47 onthoudingen nam het Europees Parlement donderdag een resolutie aan met daarin verschillende maatregels die nodig zijn om kinderen en jongeren die het geweld ontvluchten te beschermen en om hun integratie in gastlanden te vergemakkelijken.


"Ieder kind heeft het recht om beschermd te worden tegen geweld, uitbuiting en misbruik", zeggen de Europarlementariërs, waarbij ze EU-landen oproepen om kinderen te beschermen tegen de risico’s van mensenhandel, illegale adoptie en andere soorten misbruik.


Ze adviseren kinderbeschermingsambtenaren aanwezig te laten zijn bij de grenzen, om zo snel en nauwkeurig kwetsbare kinderen te identificeren en hun identiteit en nationaliteit vast te leggen, evenals hun specifieke behoeften. Diensten als psychosociale ondersteuning, gezondheidsondersteuning voor moeders, bescherming tegen gender-gerelateerd geweld, gezinsopsporing en ondersteuning voor gezinshereniging moeten worden aangeboden binnen de nationale kinderbeschermingsstelsels, samen met volledige toegang tot alle basisdiensten en passende zorg.


Kinderen zonder begeleiding, gescheiden kinderen en kinderen in institutionele zorg moeten een voogd toegewezen krijgen. Kinderbeschermingsdiensten in het gastland moeten hun welzijn en verblijfplaats continu in de gaten houden, zo staat in de resolutie.


Europarlementariërs staan erop dat gastlanden ervoor moeten zorgen dat gevluchte kinderen toegang hebben tot hetzelfde onderwijs en dezelfde gezondheidszorg als andere kinderen in het land. Ook pleiten ze voor herplaatsingsmechanismen die gezinshereniging en de herplaatsing van kwetsbare kinderen vooropstellen, zoals bijvoorbeeld het solidariteitsmechanisme voor medische transfers binnen de EU van kinderen en jongeren die onmiddellijke levensreddende behandeling en therapie nodig hebben.


Europarlementariërs roepen EU-landen op om zo goed mogelijk gebruik te maken van EU-fondsen om de socio-economische integratie van vluchtelingen te ondersteunen en hen te beschermen tegen discriminatie en sociale uitsluiting. Indien moeten aanvullende middelen worden verstrekt, zo stelt de tekst.


Achtergrond

Sinds de Russische invasie van Oekraïne waren meer dan vier miljoen mensen genoodzaakt om hun woonplaats te verlaten en asiel te zoeken, met name in de naburige EU-landen Polen, Roemenië, Hongarije, Slowakije en Tsjechië, evenals de Republiek Moldavië. Bijna de helft van de vluchtelingen is minderjarig, aldus UNICEF. Zij hebben behoefte aan extra bescherming, omdat zij meer risico lopen om slachtoffer te worden van mensenhandel en uitbuiting.