Toekomst van Europa: Conferentie nadert afronding beleidsaanbevelingen 

Persbericht 
 
 
De zesde plenaire vergadering van de Conferentie over de toekomst van Europa © Europese Unie 2022 – EP  

Tijdens de plenaire vergadering op 8 en 9 april van de Conferentie over de toekomst van Europa werd er gesproken over concrete voorstellen.

De voorzitters en woordvoerders van de negen werkgroepen brachten een geconsolideerde ontwerpvoorstellen ter tafel tijdens de plenaire vergadering van de Conferentie. Deze voorstellen, gebaseerd op aanbevelingen van de Europese burgerpanels, de nationale panels en de ideeën van het Meertalig Digitaal Platform, werden besproken door de leden van de plenaire vergadering.


De Europarlementariërs zeiden dat de Conferentie een ongekende oefening van openheid en democratie is. Zij prezen het werk van de Europese burgers in dit proces. Zij beloofden dat het Europees Parlement zorgt dat de voorstellen van de burgers serieus genomen worden. Veel Europarlementariërs sloten zich aan bij het verzoek van burgers voor verdragswijziging en riepen op tot een conventie om hierover te praten.


Een aantal Europarlementariërs suggereerde om de macht van het Europees Parlement (EP) te vergroten, om op deze manier de burger meer invloed te geven op het EU-besluitvormingsproces. Zij wezen als belangrijkste eisen naar het geven van begrotingsinitiatiefrecht aan het EP, het recht om de uitvoerende macht te controleren via onderzoekscommissies en volwaardige competentie op het gebied van buitenlands- en veiligheidsbeleid. De Europarlementariërs riepen ook op tot het aanbieden van onderwijs aan kinderen over de Europese waarden, democratie, geschiedenis en de werking van de EU.


Met het oog op andere beleidsterreinen riepen de EP-leden op voor sterkere gezondheidszorgsystemen met een garantie tot een minimumniveau medische zorg en gelijke toegang tot digitalisering voor alle burgers ongeacht waar zij wonen in de EU. Zij benadrukten ook het belang van een sterke sociale dimensie in de groene transitie en de promotie van talenonderwijs en culturele en linguïstische diversiteit.


De opnames van de plenaire sessie per onderwerp zijn te volgen via:


De beelden van de werkgroepen zijn terug te zien op het Multimediacentrum van het Parlement.


Vervolgstappen


De laatste plenaire vergadering staat gepland op 29 en 30 april in Straatsburg. Naar verwachting worden de voorstellen dan aangenomen door de plenaire vergadering op basis van consensus. De Raad van Bestuur van de Conferentie voegt deze voorstellen toe aan het eindrapport van de Conferentie van de toekomst van Europa. Dit rapport wordt op 9 mei in Straatsburg aangeboden aan de voorzitters van de EU-instellingen, tijdens de slotceremonie van de Conferentie.