Conferentie over de toekomst van Europa: Slotevenement in Straatsburg 

Persbericht 
 
 

Het eindrapport van de Conferentie wordt gepresenteerd aan de voorzitters van de EU-instellingen tijdens het slotevenement op 9 mei in Straatsburg.

Op Europadag overhandigen de drie medevoorzitters van de Raad van Bestuur het eindrapport van de Conferentie aan de voorzitters van de EU-instellingen. Tijdens dit evenement zullen voorzitters Metsola en Von der Leyen en president Macron toespraken houden. Daarnaast zijn er toespraken door burgers van de nationale en Europese burgerpanels en door de medevoorzitters van de Conferentie. Er zijn culturele optredens van Danse l’Europe en het jeugdorkest DEMOS voorzien.


Naast 449 leden van de plenaire vergadering, onder hen 108 burgers, worden 120 leden van de Europese burgerpanels en 200 burgers van lokale scholen en Erasmus-studenten uitgenodigd voor het evenement.


Ministers voor Europese zaken en andere belangrijke gasten nemen ook deel aan de ceremonie.


Wanneer: Maandag 9 mei, 12:00-14:00 uur

Waar: Europees Parlement in Straatsburg


Op vrijdag 6 mei om 10:00 uur is er een technische briefing met vertegenwoordigers van het Gemeenschappelijk Secretariaat van de Conferentie in het gebouw van de Europese Commissie. Deze briefing is ‘off-the-record’ en enkel in het Engels en Frans. Voor meer informatie en de link om deel te nemen op afstand, mail naar celia.DEJOND@ec.europa.eu.


Achtergrond

Tijdens de slotvergadering, die plaatsvond op 29 en 30 april in het Europees Parlement te Straatsburg, bereikte de plenaire vergadering consensus over de definitieve eindvoorstellen. De 49 voorstellen, over negen thema’s, bevatten meer dan 300 maatregelen. Deze zijn gebaseerd op de aanbevelingen van de Europese burgerpanels, de nationale panels en de ideeën van het Meertalig Digitaal Platform. Daarnaast vormen de discussies in de plenaire van de Conferentie en de werkgroepen ook input.


Vervolgstappen

De drie instellingen onderzoeken, elk binnen hun eigen bevoegdheden, met spoed hoe dit rapport opgevolgd wordt.