Langverwachte universele oplader voor mobiele apparaten wordt in 2024 realiteit 

Persbericht 
 
 
  • Eén oplader voor alle mobiele apparaten en tablets – goed voor het milieu én voor de consument 
  • USB Type-C-poort wordt nieuwe norm voor draagbare apparaten en zorgt voor hoogwaardig opladen en uitstekende gegevensoverdracht 
  • Kopers zullen kunnen kiezen of ze een nieuw apparaat mét of zonder oplader willen aanschaffen 
Nieuwe mobiele apparaten op EU-markt moeten eind 2024 een USB-C-oplaadpoort hebben © PheelingsMedia / Adobe Stock  

Na de goedkeuring van het Parlement zullen consumenten in de EU binnenkort één universele oplader kunnen gebruiken voor al hun elektronische apparaten.

Eind 2024 zullen alle mobiele telefoons, tablets en camera’s die in de EU worden verkocht over een USB Type-C-oplaadpoort moeten beschikken. Vanaf het voorjaar van 2026 zal deze verplichting ook gelden voor laptops. De nieuwe regels zijn dinsdag door de plenaire vergadering goedgekeurd met 602 stemmen vóór, 13 tegen en 8 onthoudingen. De wet maakt deel uit van een bredere EU-inspanning om elektronisch afval te verminderen en consumenten duurzamere keuzes te bieden.


Op grond van de nieuwe regels zullen consumenten niet langer een specifieke oplader nodig hebben als ze een nieuw apparaat kopen. Ze zullen een universele oplader kunnen gebruiken voor veel van hun kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten.


Alle nieuwe mobiele telefoons, tablets, digitale camera’s, hoofdtelefoons en headsets, draagbare videogameconsoles en draagbare luidsprekers, e-readers, toetsenborden, muizen, draagbare navigatiesystemen, oordopjes en laptops die met een kabel kunnen worden opgeladen en bij een vermogen van maximaal 100 watt functioneren, zullen met een USB Type-C-poort uitgerust moeten zijn, ongeacht door welke fabrikant ze zijn vervaardigd.


Alle apparaten waarop snelladen mogelijk is, zullen voortaan dezelfde laadsnelheid hebben. Gebruikers zullen elk van hun apparaten dus even snel kunnen opladen, voor zover de oplader compatibel is.


Technologische innovatie aanmoedigen


Draadloos opladen wordt steeds meer de norm. De Europese Commissie zal daarom uiterlijk eind 2024 de interoperabiliteitseisen moeten harmoniseren om negatieve gevolgen voor consumenten en het milieu te voorkomen. Op die manier raken we ook af van het zogenoemde technologische lock-in-effect, waarbij een consument afhankelijk wordt van slechts één fabrikant.

Betere informatie en keuze voor consumenten


Consumenten zullen aan de hand van specifieke labels informatie krijgen over de oplaadkenmerken van nieuwe apparaten. Zo zullen zij makkelijker kunnen zien of hun eigen opladers compatibel zijn. Kopers zullen ook een weloverwogen keuze kunnen maken over het al dan niet kopen van een nieuwe oplader als ze een nieuw product aanschaffen.


De nieuwe verplichtingen zullen ervoor zorgen dat opladers vaker opnieuw worden gebruikt. Dat zal de consumenten helpen tot wel 250 miljoen euro per jaar te besparen doordat ze geen onnodige opladers hoeven te kopen. Weggegooide en ongebruikte opladers veroorzaken ongeveer 11 000 ton e-afval per jaar in de EU.


Quote


De rapporteur van het Parlement, de heer Alex Agius Saliba (S&D, MT), zei: “De universele oplader wordt eindelijk een realiteit in Europa. We hebben meer dan tien jaar op deze regels gewacht, maar we kunnen de huidige overvloed aan opladers eindelijk achter ons laten. Deze toekomstbestendige wet maakt de ontwikkeling van innovatieve laadoplossingen in de toekomst mogelijk, en iedereen zal hiervan profiteren - van gefrustreerde consumenten tot ons kwetsbare milieu. Het zijn moeilijke politieke tijden, maar we hebben aangetoond dat de EU niet zonder ideeën of oplossingen zit om de levens van miljoenen mensen in Europa te verbeteren en andere delen van de wereld te inspireren om dit voorbeeld te volgen”.


Volgende stappen


De richtlijn zal formeel moeten worden goedgekeurd door de Raad en daarna in het Publicatieblad van de EU worden bekendgemaakt. Twintig dagen na bekendmaking treedt de richtlijn in werking. De lidstaten krijgen vervolgens twaalf maanden de tijd om de regels in nationaal recht om te zetten, en twaalf maanden na afloop van de omzettingstermijn om ze toe te passen. De nieuwe regels zullen niet gelden voor producten die vóór de datum van toepassing in de handel zijn gebracht.


Achtergrond


In de afgelopen tien jaar heeft het Parlement meermaals aangedrongen op de invoering van een universele oplader. De eerdere inspanningen tot samenwerking met de industrie om het aantal draagbare opladers te verminderen waren vrijwillig en hebben geen concrete resultaten opgeleverd voor consumenten in de EU. De Commissie heeft het wetsvoorstel uiteindelijk ingediend op 23 september 2021.