Voorzitter Metsola start “Generatoren van hoop”-campagne om Oekraïne te steunen 

Persbericht 
 
 
De “Generatoren van hoop”-campagne roept steden in Europa op om stroomgeneratoren en transformatoren aan Oekraïne te schenken © EU  

Voorzitter Metsola en Dario Nardella, burgemeester van Florence en voorzitter van Eurocities, starten een campagne om Oekraïne te voorzien van stroomgeneratoren.

Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, en Dario Nardella, burgemeester van Florence en voorzitter van het Eurocities-netwerk, dat bestaat uit de ruim tweehonderd grootste steden van Europa, hebben afgelopen woensdag het initiatief “Generatoren van hoop” opgestart. Op de persconferentie werd het initiatief positief onthaald door Andriy Jermak, hoofd van het kabinet van Oekraïense president Zelensky. De “Generatoren van hoop”-campagne is een oproep aan steden om stroomgeneratoren en transformatoren aan Oekraïne te schenken zodat de bevolking de strenge winter beter kan doorkomen.

De generatoren zouden onder andere ziekenhuizen, scholen, watervoorzieningsinstallaties, opvanghuizen, schuilplaatsen en telefoonmasten voorzien van stroom. Dit helpt de werking van essentiële voorzieningen in het land te waarborgen.

De Russische oorlog tegen Oekraïne en de voortdurende aanvallen van Rusland op kritieke civiele infrastructuur vormen een schending van het internationaal en humanitair recht. Meer dan de helft van het Oekraïense elektriciteitsnet is beschadigd of vernietigd als gevolg van de aanvallen, hierdoor zitten miljoenen Oekraïners zonder stroom.

Bij de bekendmaking van de campagne zei EP-voorzitter Roberta Metsola:

“Het Europees Parlement en de EU hebben op humanitair, militair en financieel gebied opmerkelijke solidariteit met Oekraïne getoond. Nu heeft het land praktische ondersteuning nodig om de winter door te komen.

Ik roep alle steden, gemeenten en regio’s in Europa op zich aan te sluiten bij de “Generatoren van hoop”-campagne. Samen kunnen we echt het verschil maken.”

Voorzitter van Eurocities en burgemeester van Florence Dario Nardella verklaarde:

“Eurocities komt sinds het begin van de oorlog bijeen om Oekraïne te helpen. Op 19 augustus hebben we in Kyiv een memorandum van overeenstemming ondertekend om de duurzame wederopbouw van Oekraïne te ondersteunen. Nu gaan wij met meer dan 200 grote steden en onze partnerorganisaties samenwerken, en met president Metsola alles in het werk stellen om directe hulp aan de bevolking van Oekraïne te bieden.

Op ons jaarlijkse Eurocities Cooperation Platform in Wenen volgende week gaan we het initiatief uitvoerig presenteren aan ruim tachtig deelnemende steden. Als burgemeesters weten mijn collega’s en ik hoe belangrijk het is over lokale diensten te beschikken. Met deze rechtstreekse oproep tot actie moedigen we steden aan om samen te komen en Oekraïne te steunen door generatoren en transformatoren te schenken. Zo kunnen we Oekraïense steden helpen hun dagelijkse leven in zo goede mogelijke banen te leiden. We moeten onmiddellijk actie ondernemen. De winter is in aantocht en het land zit zonder elektriciteit of gas. We hebben geen tijd te verliezen.”

Andriy Jermak, hoofd van het kabinet van Oekraïense president Zelensky, zei:

“We zijn vereerd dat de Europese bevolking en instellingen zoals het Europees Parlement en Eurocities achter Oekraïne staan en reageren op de terroristische tactieken van Rusland tegen Oekraïense burgers.”

De video-opname van de persconferentie vindt u here.


Contact: