Jina Mahsa Amini en Iraanse vrouwenprotestbeweging winnen de Sacharovprijs 2023  

Persbericht 
 
 
Jina Mahsa Amini en de 'Vrouw, Leven, Vrijheid' beweging winnen de Sacharovprijs 2023 voor de vrijheid van denken © EPA-EFE/WAEL Hamzeh  

Het EP heeft Jina Mahsa Amini en de ‘Vrouw, Leven, Vrijheid’ beweging in Iran de Sacharovprijs 2023 toegekend.

Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, kondigde de winnaar van 2023 aan in de grote vergaderzaal in Straatsburg op donderdag, na een besluit van de Conferentie van voorzitters van het Parlement (voorzitter Metsola en fractieleiders).

Voorzitter Metsola zei: „Op 16 september was de moord op Jina Mahsa Amini in Iran precies een jaar geleden. Het Europees Parlement staat met trots achter hen die dapper blijven strijden voor gelijkheid, waardigheid en vrijheid in Iran. We staan met hen die, zelfs vanuit de gevangenis, 'Vrouwen, Leven en Vrijheid' in leven houden. Door hen te kiezen als winnaars voor de Sacharovprijs 2023 herdenkt dit Parlement hun strijd en eren we alle mensen die de ultieme prijs voor vrijheid hebben betaald.”

Jina Mahsa Amini was een 22-jarige Iraanse Koerdische vrouw. Ze werd gearresteerd door de politie in Teheran op 13 september 2022 omdat ze naar verluidt de strenge sluierwetten van Iran negeerde. Ze stierf drie dagen later in een ziekenhuis in Teheran na fysiek misbruik tijdens haar hechtenis.

Haar dood leidde tot massale protesten, geleid door vrouwen, in Iran. Met de slogan “Vrouw, Leven, Vrijheid” protesteren ze tegen de hijabwet en andere discriminerende wetten.

Naar aanleiding van het brutale optreden van het Iraanse regime tegen deze protesten heeft het Europees Parlement herhaaldelijk de dreigende mensenrechtensituatie in het land veroordeeld.

In oktober 2022 riepen de leden van het Europees Parlement op tot santies tegen de Iraanse ambtenaren die betrokken waren bij zowel de dood van Jina Mahsa Amini als de onderdrukking door het regime, en spraken zij hun krachtige steun uit voor de vreedzame protestbeweging in Iran.

In januari 2023 eisten de leden van het Europees Parlement meer sancties tegen het Iraanse regime en riepen ze de EU op om de Islamitische Revolutionaire Garde op de terroristische lijst te plaatsen.

Meer informatie over de andere finalisten van de Sacharovprijs in 2023 vindt u hier.

Volgende stappen

De prijsuitreiking vindt plaats op 13 december 2023 in de grote vergaderzaal van het Europees Parlement in Straatsburg.

Achtergrond

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Parlement.De prijs werd in 1988 ingesteld om personen en organisaties te eren die de mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen. De prijs is genoemd naar de Sovjet-natuurkundige en politieke dissident Andrei Sacharov en het prijzengeld bedraagt 50.000 euro.

Vorig jaar heeft het Parlement de prijs toegekend aan het moedige volk van Oekraïne, vertegenwoordigd door hun president, verkozen leiders en het maatschappelijk middenveld.