Europese verkiezingen 2024: praktische details voor media over verkiezingsdagen en -nacht 

Persbericht 
 
 
 • Eerste waarschijnlijke samenstelling van het nieuwe Parlement gepubliceerd op 9 juni rond 20.15-20.30 uur  
 • Eerste voorlopige verkiezingsuitslag verwacht rond 23.15-23.30 uur 
 • Fractieleiders en spitzenkandidaten staan ’s avonds media te woord 
 • Dagelijkse briefings van donderdag 6 juni t/m maandag 10 juni 

De onderstaande informatie voor de media is bedoeld om journalisten en media te voorzien van praktische informatie over briefings en assistentie over de Europese verkiezingen van 6-9 juni.

Dagelijkse briefings van donderdag 6 juni tot maandag 10 juni

De persdienst van het Parlement organiseert dagelijkse briefings voor de media, zowel ter plaatste als online via interactio, om achtergrondinformatie over de Europese verkiezingen te verstrekken, zoals nuttige feiten en cijfers over het Parlement.

Journalisten zullen informatie krijgen over de methode die de EP-diensten gebruiken voor de geschatte resultaten, over maatregelen om de integriteit van de verkiezingen te waarborgen en over de belangrijkste politieke momenten na de verkiezingen.

De persdienst van het Parlement zal informatie verstrekken over de overgang naar de volgende zittingsperiode, over lopende wetgevingswerkzaamheden, de verkiezing van de voorzitter van de Commissie en de procedure voor de benoeming van het volgende college van commissarissen.

Het tijdschema voor deze briefings is als volgt:

 • Donderdag 6 juni om 11.00 uur: Europese verkiezingen in één oogopslag
 • Vrijdag 7 juni om 11.00 uur: Alles wat je moet weten over het parlement
 • Zaterdag 8 juni om 11.00 uur: Verkiezingsnacht
 • Zondag 9 juni om 11.00 uur: Alles wat je moet weten over het parlement en de verkiezingsavond (alleen fysieke aanwezigheid)
 • Zondag 9 juni om 17.30 uur: On-the-record last-minute briefing met praktische informatie voor verkiezingsavond
 • Maandag 10 juni om 11.00 uur: Verkiezingsresultaten en volgende stappen (alleen fysieke aanwezigheid)


Publicatie voorlopige verkiezingsuitslag op zondag 9 juni

De voorlopige resultaten van de Europese verkiezingen kunnen pas na 9 juni om 23.00 uur worden gepubliceerd, als de stembureaus in Italië zijn gesloten. Voor die tijd zal het Parlement schattingen bekend maken op basis van voorverkiezings- en exit polls.

De plenaire vergaderzaal in Brussel wordt omgevormd tot een perszaal met een podium en plekken voor tv-zenders. De toegang zal worden beperkt tot geaccrediteerde mediavertegenwoordigers en essentieel personeel van het Parlement. Live audiovisuele stand-up plekken zullen worden gevestigd op de Karamanlis loopbrug, de derde verdieping van het Spinelli gebouw en buiten, op rue Wiertz.

Op verkiezingsavond is er een speciaal programma op EbS en vanaf 17.30 uur is er streaming via het multimediacentrum van het Parlement. Het geplande programma is als volgt:

 • Een eerste reeks beschikbare nationale schattingen worden rond 18.15 uur gepubliceerd;
 • De eerste prognose van het nieuwe Parlement wordt verwacht rond 20.15-20.30 uur (indicatieve tijd) op basis van nationale schattingen van voor de verkiezingen;
 • De eerste voorlopige uitslagen van sommige EU-landen met schattingen voor de overige lidstaten en een tweede schatting van zetels worden rond 23.15-23.30 uur (indicatieve tijd) gepubliceerd.


Er zullen updates van de prognoses volgen naar gelang de diensten van het Parlement informatie van de nationale autoriteiten ontvangen. De laatste update wordt op maandag 10 juni om ongeveer 01.00 uur verwacht.

Een meer gedetailleerd schema met schattingen en voorlopige resultaten zal in de komende dagen worden gepubliceerd.

Alle gegevens zullen beschikbaar zijn op de officiële website van de verkiezingsuitslag.

De fractieleiders van het EP en de lijsttrekkers voor de functie van voorzitter van de Commissie zullen de media 's avonds te woord staan. De persteams van de fracties zullen klaar staan om te helpen en te reageren op verzoeken van de media. Je kan hun contactgegevens hier vinden.

Audiovisueel materiaal over stemmingen in de EU-landen zal vanaf donderdag 6 juni beschikbaar zijn op EBS en het Multimediacentrum van het EP, inclusief verklaringen van de Spitzenkandidaten en fractieleiders.

Informatie per land over de Europese verkiezingen

Via deze link vindt je informatie over elk van de EU-landen met details over de organisatie van de Europese verkiezingen, lijsten, kandidaten (inclusief de kandidaten die opnieuw verkiesbaar zijn) en eerdere verkiezingsuitslagen.

Accreditatie en toegang op verkiezingsavond

Alle interinstitutionele geaccrediteerde media van de EU en houders van een jaarlijkse mediabadge van het EP hebben op verkiezingsavond toegang tot het Parlement op vertoon van hun badges, zonder dat zij een afzonderlijke accreditatie hoeven aan te vragen.

Alle andere journalisten die de verkiezingsavond willen bijwonen moeten via het onlineaccreditatiesysteem (JOUREG) een verzoek om toegang voor de korte termijn tot de media indienen. Als zij al in het bezit zijn van een EP-mediapas, wordt deze op afstand geactiveerd zodra deze is goedgekeurd in het registratieportaal. Als zij geen EP-mediapas hebben, kunnen zij deze, zodra het verzoek in JOUREG is goedgekeurd, van maandag 3 juni tot en met zondag 9 juni ophalen bij het accreditatiecentrum voor het Parlement (Esplanade Solidarność, kantoor 01F035).

Alleen journalisten aan wie een plaats in de grote vergaderzaal is toegewezen kunnen van daaruit werken. De vergaderzaal voor de plenaire vergaderzaal (3C050 in het SPAAK-gebouw) zal ook worden ingericht als perswerkruimte, en journalisten kunnen ook werken vanuit de perszaal in het SPAAK-gebouw, op de begane grond.

App “EP Events”

Alle journalisten die verslag doen van de Europese verkiezingen ter plaatse worden aangemoedigd de nieuwe app “EP Events” (beschikbaar in Google Play en de App Store) te downloaden om tijdig informatie op hun telefoon te krijgen over alles wat er in het Parlement voor, tijdens en na de verkiezingen gebeurt. De app zal ook praktische informatie bevatten, waaronder wifi-codes, openingstijden, kaarten, contacten, links en technische informatie voor audiovisuele media.

Parkeerfaciliteiten

De parkeerplaats van het Parlement is gratis voor de media tijdens de verkiezingsavond, op vertoon van geldige media-accreditatie bij de ingang. Het is niet nodig om de IZIX-app te gebruiken die tijdens normale parlementaire weken wordt gebruikt.

Catering

De cafetaria naast de grote vergaderzaal (SPAAK-gebouw, derde verdieping) is geopend op zaterdag 8 juni van 10.00 tot 21.00 uur. Op zondag 9 juni zal de cafetaria open zijn van 11.00 uur tot de sluiting van de gebouwen van het EP (keuken sluit om 22.00 uur).

De persbar op de begane grond van SPAAK is geopend op zondag 9 juni van 17.00 tot 23.00 uur.

Het zelfbedieningsrestaurant van het Parlement in het SPAAK-gebouw, op de twaalfde verdieping, is ook geopend op zondag 9 juni van 12.00 tot 23.00 uur en serveert broodjes, salades en warme maaltijden.