Informare 
 

PE își va prezinta prioritățile pentru viitorul Act privind serviciile digitale 

Solicitările eurodeputaților cu privire la modul în care ar trebui reglementate serviciile digitale, inclusiv platformele și piețele online, vor fi dezbătute luni și supuse la vot marți.

Prin viitorul Act privind serviciile digitale (DSA), Uniunea Europeană urmărește să modeleze economia digitală nu numai la nivelul UE, cât și la nivel global, așa cum s-a înâmplat în cazul protecției datelor.

În două rapoarte separate de inițiativă legislativă, Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și Comisia pentru afaceri juridice solicită Comisiei Europene să abordeze deficiențele actuale din mediul online prin pachetul său de măsuri care urmează să fie prezentat până la sfârșitul anului.

Ambele comisii solicită un mecanism obligatoriu de „notificare și acțiune” pentru combaterea conținutului online ilegal. Eurodeputații din Comisia pentru piața internă doresc, de asemenea, ca piețele online să fie obligate din punct de vedere juridic să fie transparente și să facă schimb de informații cu utilizatorii, de exemplu cu privire la produsele nesigure vândute online, și solicită norme mai stricte privind protecția consumatorilor și măsuri eficace de punere în aplicare și de supraveghere. De asemenea, trebuie introduse norme specifice pentru a preveni (în loc de a se limita la o măsură reparatorie) disfuncționalitățile pieței cauzate de marile platforme.

Comisia pentru afaceri juridice solicită claritate juridică pentru platforme și garanții pentru a proteja drepturile fundamentale ale utilizatorilor, inclusiv accesul la căi de atac judiciare și norme mai stricte pentru a combate conținutul dăunător, cum ar fi știrile false. Eurodeputații solicită, de asemenea, ca utilizatorii să aibă mai mult control asupra a ceea ce văd online (inclusiv posibilitatea de a renunța la organizarea conținutului), doresc o publicitate mai puțin invazive, colectare de date mai transparentă și o entitate europeană de monitorizare și aplicare a amenzilor.

O a treia rezoluție, nelegislativă, a Comisiei pentru libertăți civile se concentrează asupra chestiunilor legate de drepturile fundamentale și solicită ca eliminarea conținutului să fie „diligentă, proporțională și nediscriminatorie” pentru a garanta libertatea de exprimare și de informare, precum și viața privată și protecția datelor. Deputații subliniază că generarea de conținut personalizat pentru segmente foarte mici de audiență, bazată pe vulnerabilitățile personale, este problematică, la fel ca și răspândirea discursurilor de incitare la ură și a dezinformării. Aceștia solicită, de asemenea, transparență cu privire la politicile de monetizare a platformelor online.

Coduri de procedură: 2020/2018(INL) / 2020/2019(INL) / 2020/2022(INI)

Dezbatere: luni, 19 octombrie

Vot: marți, 20 octombrie (rezultatele anunțate miercuri, 21 octombrie)

Proceduri: rapoarte legislative din proprie inițiativă (IMCO și JURI, potrivit articolului 47 al Regulamentului de procedură) și raport non-legislativ (LIBE)