Legea UE privind refacerea naturii: PE va vota acordul cu țările UE
Conform noii legi, UE trebuie să pună în aplicare măsuri de refacere pentru cel puțin 20% din zonele terestre și maritime ale UE până în 2030 și pentru toate ecosistemele până în 2050.
Acordul politic provizoriu dintre Parlament și Consiliu asupra legii UE privind refacerea naturii, care urmează să fie supus votului final marți, prevede, de asemenea, că țările UE trebuie să refacă cel puțin 30% din habitatele degradate acoperite de noua lege până în 2030, 60% până în 2040 și 90% până în 2050, la un nivel calitativ acceptabil. În plus, noul regulament stabilește obiective pentru anumiți indicatori de biodiversitate din sectorul agricol, precum și pentru refacerea solurilor organice în turbăriile drenate utilizate pentru agricultură.
Textul include unele derogări pentru statele membre, precum și o „frână de urgență" prin care obiectivele pentru ecosistemele agricole pot fi suspendate temporar în circumstanțe excepționale.
Context
Peste 80% din habitatele europene sunt într-o stare precară. La 22 iunie 2022, Comisia a propus o lege privind refacerea naturii pentru a contribui la redresarea pe termen lung a naturii deteriorate în toate zonele terestre și maritime ale UE, pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă și biodiversitate și pentru a îndeplini angajamentele internaționale ale UE, în special cadrul mondial privind biodiversitatea de la Kunming-Montreal al ONU. Potrivit Comisiei, noua lege ar aduce beneficii economice semnificative, deoarece fiecare euro investit ar genera beneficii de cel puțin 8 EUR.
Procedură: Procedura legislativă ordinară, prima lectură
Cod de procedură: 2022/0195(COD)
Vot: marți, 27 februarie