Imunitatea parlamentară 

Imunitatea parlamentară nu este un privilegiu personal al deputaților, ci garantează faptul că un eurodeputat își poate exercita liber mandatul, fără a fi supus unei persecuții politice arbitrare. Astfel, ea garantează independența și integritatea întregii instituții.

Eurodeputații nu pot face obiectul unei cercetări penale, nu pot fi reținuți sau supuși unor proceduri judiciare din cauza opiniilor sau voturilor exprimate în timpul exercitării funcției lor.

Imunitatea unui eurodeputat include două aspecte:

  • în statul său membru, ea este similară imunității acordate membrilor parlamentelor naționale; și
  • pe teritoriul oricărui alt stat membru, este vorba de o imunitate față de orice măsură de detenție și față de proceduri judiciare (articolul 9 din Protocolul nr. 7).

Imunitatea nu poate fi invocată atunci când un deputat este prins în flagrant delict.

Atelier despre imunitatea parlamentară în UE © Parlamentul European  

Cum poate fi ridicată sau apărată imunitatea?

În urma unei solicitări din partea unei autorități naționale competente, adresate Parlamentului European, de ridicare a imunității unui eurodeputat (sau a unei solicitări din partea unui eurodeputat sau fost eurodeputat de apărare a imunității sale), Președintele Parlamentului anunță solicitarea în plen și o transmite comisiei parlamentare competente (Comisia pentru afaceri juridice).

Comisia poate solicita orice informație sau explicație pe care o consideră necesară. Eurodeputatului vizat i se oferă ocazia de a participa la o audiere și poate prezenta documente sau alte dovezi scrise pertinente.

Comisia adoptă cu ușile închise o recomandare de aprobare sau respingere a cererii de ridicare sau apărare a imunității deputatului, pe care o supune la vot întregului Parlament. În timpul sesiunii plenare care are loc după decizia comisiei, Parlamentul ia o decizie pe baza unui vot cu majoritate simplă. După vot, Președintele comunică imediat decizia Parlamentului eurodeputatului și autorității competente a statului membru.

Un eurodeputat își păstrează locul chiar dacă imunitatea sa este ridicată?

Da. Mandatul unui eurodeputat este un mandat național; nicio altă autoritate nu i-l poate retrage. În plus, ridicarea imunității deputatului nu înseamnă că acesta a fost găsit „vinovat”. Ea le permite doar autorităților judiciare naționale să înceapă o anchetă sau un proces. Cum eurodeputații sunt aleși în temeiul legislației electorale naționale, în cazul în care un eurodeputat este găsit vinovat de o infracțiune, autoritățile din statul membru au, prin urmare, responsabilitatea de a decide dacă mandatul acestuia este sau nu retras.