Activitatea eurodeputaților 

Cetățenii europeni aleg deputați în Parlamentul European care să îi reprezinte. Aceștia sunt legiuitori ai UE și pot trage la răspundere Comisia și statele membre. Eurodeputații joacă un rol esențial în problemele majore ale epocii noastre, cum ar fi schimbările climatice, migrația, drepturile omului și modul de reglementare a piețelor financiare.

Activitatea zilnică a unui eurodeputat include munca pentru circumscripția sa, dezbateri în grupurile politice, precum și negocieri și voturi în comisii și în timpul sesiunilor plenare.

Activitatea în comisii

Parlamentul are mai multe comisii specializate, care acoperă o gamă largă de domenii de politică. Acestea examinează propunerile legislative modificând sau adoptând rapoarte. De asemenea, comisiile numesc o echipă de deputați pentru a purta negocieri cu Consiliul în ceea ce privește legislația UE. Comisiile adoptă și rezoluții din proprie inițiativă, organizează audieri la care participă experți și monitorizează celelalte instituții și organe ale UE.

O comisie este alcătuită din 25 până la 76 de membri titulari și dintr-un număr echivalent de membri supleanți.

Fiecare comisie alege un președinte și până la patru vicepreședinți din rândul membrilor titulari, iar aceștia alcătuiesc „biroul comisiei”, cu un mandat de doi ani și jumătate.

De asemenea, Parlamentul poate constitui subcomisii și comisii speciale temporare, care să se ocupe de chestiuni specifice, și poate înființa comisii de anchetă care să investigheze presupuse nereguli sau situații de gestionare defectuoasă a legislației UE. Comisiile parlamentare se reunesc, în mod normal, la Bruxelles. Dezbaterile lor sunt publice și, în principiu, sunt disponibile online în toate limbile oficiale ale UE.