Chestiuni pendinte: ce se întâmplă cu legislația care nu a fost finalizată până la sfârșitul unei legislaturi parlamentare? 

Toate voturile exprimate de Parlament înainte de alegeri rămân valabile din punct de vedere juridic pentru noul Parlament. Aceasta înseamnă că, după alegeri, noul Parlament va prelua dosarele în faza în care le-a lăsat Parlamentul anterior și va continua cu următoarea etapă a procedurii decizionale.

În ceea ce privește chestiunile legislative care nu au ajuns în plen înainte de alegeri, nu există o poziție a Parlamentului valabilă din punct de vedere juridic, motiv pentru care Regulamentul de procedură al Parlamentului prevede că, în astfel de cazuri, activitatea desfășurată (de exemplu în cadrul comisiilor) în cursul legislaturii precedente devine caducă. Cu toate acestea, la începutul noii legislaturi, noua Conferință a președinților Parlamentului – Președintele PE și liderii grupurilor politice – poate decide să continue activitatea desfășurată deja cu privire la dosarele respective (articolul 240 din Regulamentul de procedură al PE).

Documente © Parlamentul European