Locurile de muncă ecologice 

 
 

Distribuiți această pagină: 

©BELGA_Jacques Loic_Photononstop  

Curățarea mediului înconjurător, schimbările climatice, asigurarea unei creșteri durabile, stimularea competitivității, reducerea șomajului - toate acestea sunt posibile cu ajutorul „locurilor de muncă verzi". Elisabeth Schroedter (Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Germania) ne-a explicat ce sunt acestea, unde le putem găsi și de ce sunt atât de importante pentru o economie durabilă.

„Mesajul principal al raportului este că cele mai multe locuri de muncă au potențial de deveni locuri de muncă ecologice", a afirmat doamna Schroedter.  Un loc de muncă este ecologic în măsura în care acesta contribuie la tranziția către un model economic durabil, la economisirea de energie, la utilizarea de surse de energie regenerabile, precum și în măsura în care acesta conservă resursele naturale, protejează și conservă ecosistemele și diversitatea biologică, diminuează volumul de deșeuri și previne poluarea aerului.


Exemple și categorii de locuri de muncă


Elisabeth Schroedter  a făcut referire la trei categorii: „Noile locuri de muncă ecologice, ca urmare a noilor tehnologii și sectoare; locurile de muncă din sectoarele tradiționale care vor înregistra creșteri ca urmare a noilor produse, precum industria metalelor, din ce în ce mai orientată înspre producția de turbine eoliene; locurile de muncă existente, care se vor schimba pentru a  contribui la dezvoltarea durabilă. Din ultima categorie fac parte, de exemplu, lucrătorii din sectorul construcțiilor sau bicicletelor".


Doamna Schroedter consideră că doar „printr-un angajament politic clar și prin decizii corecte am putea începe să exploatăm potențialul locurilor de muncă ecologice. În timp ce unele state membre au deja 10 ani de experiență în transformările ecologice, alte state precum Spania și Regatul Unit vor începe acum procesul de transformare. Belgia, ca și Regatul Unit, crede în potențialul uriaș al creării locurilor de muncă în sectorul construcțiilor, datorită sporirii numărului de renovări ecologice ale clădirilor".


Modalități de creare a locurilor de muncă ecologice


  • Dezvoltarea strategiei UE 2020 în vederea creării de noi locuri de muncă într-o economie durabilă;

  • Crearea unui cadrul legislativ pe termen lung;

  • Dezvoltarea urbană integrată și reconstrucția durabilă a zonelor urbane dezavantajate;

  • Utilizarea sistemelor eficace de finanțare și a stimulentelor fiscale;

  • Oferirea de stimulente semnificative de către sectorul achizițiilor publice care reprezintă o mare parte a pieței.


„Pentru unele sectoare, transformarea ecologică va fi singura modalitate pentru a evita pierderea locurilor de muncă. Numai dacă vom investi în eficiența energetică și dacă vom utiliza cât mai puține resurse naturale vom putea păstra o producție competitivă", a adăugat eurodeputata Schroedter.


Dânsa a pus totodată accentul pe faptul că „UE trebuie să acționeze acum pentru a se menține competitivă la nivel global și să se asigure că o parte substanțială din aceste locuri de muncă vor fi create în Europa". În Germania au fost create 250 000 de noi locuri de muncă, Germania jucând astfel un rol de lider pe plan internațional. Previziunile estimează o creștere de 400 000 de locuri de muncă până în 2020.


În opinia sa „trecerea la locurile de muncă ecologice nu presupune doar crearea unor noi locuri de muncă pentru lucrătorii înalt calificați, ci oferă un potențial egal pentru crearea de locuri de muncă care necesită calificare medie sau scăzută".


De ce joburi ecologice?


Avantajul unui loc de muncă ecologic este că acesta este un loc de muncă sigur. Cu toate acestea, este foarte important să ne asigurăm că locurile de muncă ecologice sunt, de asemenea, locuri bune", ne-a explicat Elisabeth Schroedter.


La final, dânsa a sfătuit studenții să „se asigure de integrarea cunoștințelor ecologice în studii sau să aleagă un domeniu relevant din punct de vedere ecologic; astfel își vor asigura locul de muncă".