Rolul și responsabilitățile Băncii Centrale Europene în opinia eurodeputaților

Banca Centrală Europeană a jucat un rol important în combaterea crizei în Europa în ultimii ani, fiind lăudată pentru contribuția sa la calmarea piețelor financiare. A făcut parte din troika internațională ce a oferit împrumuturi pentru ajutarea țărilor celor mai afectate de criză și se pregătește să preia supravegherea celor mai mari bănci europene. Parlamentul European va vota un raport privind activitatea Băncii în 2012. Trei eurodeputați ne-au vorbit despre rolul și responsabilitățile BCE.

logo BCE ©BELGA_AFP_D.Roland
Sediul Băncii Centrale Europene, în Frankfurt ©BELGA_AFP_D.Roland

Marisa Matias (GUE/NGL, Portugalia) crede că Banca Centrală Europeană (BCE) a făcut mai mult decât era nevoită în rolul său în troika: „s-a implicat direct în politicile fiscale și economice în țările afectate și este un actor cheie în politicile de consolidare. Intervenția a avut un impact uriaș asupra opțiunilor valabile pentru statele membre afectate pentru stimularea ocupării forței de muncă și a creșterii economice”.

 

Conform deputatului Gianni Pittella (S&D, Italia), raportor pentru raportul anual pe 2012 al BCE, este necesar un nou sistem pentru gestionarea pachetelor de salvare pentru țările cu probleme, în care BCE să joace un rol de consiliere, nu unul politic. „Troika este iresponsabilă și nu își face treaba; impune măsuri de austeritate drastice, care lovesc în cei slabi și exacerbează problemele legate de datorii”, a spus dumnealui, adăugând că raportul votat în comisia pentru afaceri economice cere ca troika să fie înlocuită cu „un sistem în care Comisia este pusă în centrul mecanismului și este responsabilă în fața Parlamentului”.


Ildikó Gáll-Pelcz (PPE, Ungaria) crede că redresarea economică a țărilor cu probleme este importantă deoarece are un impact uriaș asupra monedei euro, acest lucru explicând implicarea BCE. „În afară de ajutorul financiar, austeritatea și o disciplină bugetară bine gestionată sunt necesare pentru ca o țară să iasă din criză”, a adăugat dumneaei.

 

Responsabilitate și independență


Cei trei eurodeputați au insistat că nu există nicio contradicție între necesitatea responsabilizării BCE și păstrarea independenței sale. „BCE este independentă, nimeni nu vrea să submineze această independență. Dar independența este periculoasă fără un control democratic. Nu vrem ca Banca să devină un fel de tiran binevoitor”, a spus domnul Pittella.


Atât domnul Pittella cât și doamna Gáll-Pelcz au cerut mai multă transparență în Consiliul guvernatorilor BCE. „Problema principală este că BCE nu se supune controlului democratic, așa cum ar trebui”, a spus doamna Matias.


Doamna Gáll-Pelcz a subliniat și diferitele roluri ale BCE în garantarea stabilității monetare, ca parte din troika și, în curând, din uniunea bancară UE. „Fiecare rol al BCE trebuie să fie clar și separat de celelalte”, a arătat dumneaei.


Doamnele Matias și Gáll-Pelcz monitorizează dosarul din partea grupurilor politice proprii.