Ce este cerul unic european? 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Airbus A310 deasupra unui radar ©BELGA_TOPFOTO  

În fiecare zi, 27.000 de zboruri înregistrate traversează cerul Europei. Cu un sistem de gestionare a spațiului aerian integrat și eficient, cerul Europei riscă să devină supra saturat. Comisia a lansat proiectul „Cerul unic european”, care are ca scop organizarea mai bună a traficului aerian, pentru o mai mare siguranță, protejarea mediului și înlăturarea barierelor naționale aeriene. Însă progresul a fost dificil.

Spațiul aerian european este structurat în jurul granițelor naționale: 28 de sisteme naționale de control al traficului aerian, care gestionează 60 de centre divizate în peste 650 de sectoare.


Fragmentarea înseamnă ineficiență


De multe ori nu sunt posibile zborurile directe, lucru ce duce la timp de zbor lung, consum ridicat de combustibil și emisii mari de CO2. Costul este de cinci miliarde de euro pe an și este acoperit de pasageri.


Proiectul Cerul unic european a fost lansat în anii ’90, pentru înlăturarea obstacolelor naționale. Un prim pachet de măsuri a fost adoptat în 2004 (SES 1), însă, cum rezultatele nu au fost cele scontate, proiectul a fost adus la zi în 2009. Propunerea actuală (SES 2+) dorește accelerarea reformei serviciilor de navigație aeriană.


SES 2+ abordează două chestiuni majore:


  • ineficiența navigației aeriene: înlăturarea barierelor naționale va permite rute mai scurte. Separarea organizațională și bugetară a autorităților naționale de supraveghere de organizațiile de control al traficului aerian va ameliora siguranța și controlul
  • gestionarea fragmentată a traficului aerian: cele 28 de sisteme naționale de control al traficului aerian vor fi înlocuite de 9 sisteme regionale – deja create, dar încă neoperaționale.

Raportul a fost votat în comisia pentru transport pe 30 ianuarie, iar votul în plen este programat pentru martie.