Evitarea obligațiilor fiscale versus evaziunea fiscală: glosar

Aveți probleme de exprimare când vorbiți despre impozite? Aici găsiți definiții simple pentru evaziunea fiscală, evitarea obligațiilor fiscale, paradisurile fiscale etc..

©BELGA/AGEFOTOSTOCK
Deciziile fiscale: glosar ©BELGA/AGEFOTOSTOCK

Evitarea obligațiilor fiscale

 

Folosirea unor instrumente legale pentru a plăti cea mai mică sumă posibilă ca impozit, de exemplu prin transferarea profiturilor către o țară cu impozite reduse sau deducerea plăților dobânzilor pentru împrumuturile cu rate ale dobânzii ridicate artificial.

 

Directiva UE pentru combaterea evitării obligațiilor fiscale intră în vigoare în ianuarie 2019.

 

Consultați infograficul nostru despre lupta împotriva evitării obligațiilor fiscale.

 

Evaziunea fiscală sau frauda fiscală

 

Utilizarea practicilor ilegale pentru a evita plata taxelor, de exemplu nedeclarând profituri sau folosind diverse modalități de evitare a plății TVA-ului.

 

În octombrie 2017, Comisia Europeană a propus o lege pentru combaterea fraudei în materie de TVA.

 

Paradisurile fiscale

 

Țări sau jurisdicții în care companiile străine și persoane individuale plătesc impozite mici sau nu plătesc deloc. Paradisurile fiscale garantează „secretul” identității persoanelor și proprietarilor reali ai companiilor înregistrate în jurisdicțiile lor.

 

În raportul său privind măsurile de combatere a evitării obligațiilor fiscale în contextul scandalului Panama Papers, Parlamentul a cerut o listă neagră a paradisurilor fiscale și a „jurisdicțiilor necooperante”. După ce lista finală a fost stabilită definitiv de Consiliu la începutul anului 2018, Parlamentul a criticat puternic statele membre pentru că nu au inclus opt jurisdicții, inclusiv Panama.

 

Decizie fiscală

 

Declarație scrisă emisă de o autoritate fiscală, care fixează felul în care va fi calculat impozitul pentru o corporație și ce dispoziții vor fi folosite. Acestea sunt legale, dar pot implica, conform regulilor UE, ajutor de la stat, în acest caz fiind necesar controlul Comisiei Europene. Deciziile fiscale pot fi văzute ca dubioase de către contribuabili în momentul în care se dovedește că multinaționalele plătesc mai puțin impozit decât alte companii.

 

Citiți articolul nostru despre cazul Apple în Irlanda.

 

Erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor

 

Strategii de plănuire a impozitelor care exploatează golurile din arhitectura sistemului internațional de impozitare pentru a transfera profiturile artificial în locuri unde nu există activitate economică sau impozitare. Rezultatul este reducerea sau eliminarea impozitelor plătite.

 

Beneficiarul efectiv

 

Beneficiarul efectiv al unei companii sau al unei entități legale poate fi ascuns în spatele unor companii paravan. Acest lucru denotă lipsa de transparență. Cine înregistrează profitul? Cine dictează acțiunile companiei?

 

În lupta împotriva spălării banilor și terorismului, Parlamentul a obținut din partea statelor membre crearea unor registre centrale cu informații referitoare la beneficiarii efectivi ai companiilor.

 

În ianuarie 2018, deputații europeni au susținut o lege nouă care permite oricărui cetățean să acceseze date despre beneficiarii efectivi ai companiilor din UE.

 

Baza fiscală consolidată comună a societăților

 

În februarie 2018, Parlamentul a sprijinit propunerea de stabilire a unei baze fiscale consolidate comune a societăților. Firmele ar fi impozitate unde își câștigă profiturile. Prezenta lor digitală ar fi de asemenea luată in considerare; datele cu caracter personal sunt un bun imaterial, dar extrem de valoros, folosit de firme precum Facebook, Amazon și Google pentru a-și obține averea, dar în prezent nu este luat în calcul la calcularea datoriilor lor fiscale.

 

Un regim fiscal favorabil pentru brevete

 

Un regim fiscal special pentru drepturile de proprietate intelectuală. Unele țări europene oferă scutiri fiscale pentru profitul din brevete pentru a stimula inovația și pentru a atrage companiile din sectorul tehnologiei. Acest lucru înseamnă că produsele care includ brevete sau vânzări ale licențelor de proprietate intelectuală se califică în categoria cu impozite reduse. Pentru a plăti mai puține impozite și pentru a intra în această categorie, anumite companii au fost acuzate de incorporarea unor brevete irelevante în produsele lor.

 

Comisia pentru deciziile fiscale II a declarat că legătura dintre regimul fiscal pentru brevete și cercetare și dezvoltare este artificială, deoarece companiile folosesc această scutire pentru planificările fiscale agresive. În raportul său final, comisia cere Comisiei Europene să interzică folosirea greșită a regimurilor pentru brevete și să propună o lege nouă care să le reglementeze.

 

Impozitarea echitabilă este prioritatea Parlamentului

În materie fiscală, Parlamentul are un rol consultativ în procesul legislativ. Legile UE sunt adoptate de către statele membre în cadrul Consiliului, cu unanimitate.

 

Combaterea evitării obligațiilor fiscale și a fraudei fiscale este una dintre prioritățile Parlamentului. Pe 1 martie 2018, deputații europeni au creat o comisie specială care să investigheze abaterile în domeniul impozitării.

 

Descoperiți mai multe articole despre activitatea Parlamentului în domeniul impozitării.

Detalii

Eurodeputaţii propun sancţiuni reale împotriva celor care facilitează evitarea impozitării, precum şi o protecţie reală pentru denunţători.