De la blocarea geografică la cloud computing: ghidul Parlamentului în era digitală 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Era digitală ©BELGA_Zoonar_N_Menijes  

315 milioane de europeni folosesc internetul în fiecare zi. Pentru ca era digitală să poată stimula creșterea economică, Comisia a prezentat în 2015 o strategie pentru piața unică digitală. Parlamentul și Consiliul au ajuns la un acord privind eliminarea taxelor de roaming din 2017 și garantarea egalității în traficul pe internet. Pe 25 mai, deputații au discutat noile propuneri ale Comisiei pentru a stimula comerțul electronic. Ghidul nostru digital vă ține la curent cu noua terminologie.

Big data: date păstrate și prelucrate în cantități imense, ce pot include informații despre tranzacții de cumpărare și semnale GPS. Comisia identifică un număr de provocări, precum proprietatea și protecția datelor.


Cloud computing: date utilizate, stocate și procesate la distanță, pe servere accesate prin internet. Printre beneficii se numără prețul mic al acestor servicii, dar există riscul felului în care sunt folosite datele confidențiale.


Comerțul electronic: comerțul cu produse și bunuri pe internet, nu în magazine. Conform Comisiei, numai 15% dintre consumatori fac cumpărături online din altă țară UE, una dintre provocări fiind prețul ridicat al transportului.


Faceți clic aici pentru mai multe știri de la Parlamentul European.


Blocarea geografică: o practică discriminatorie utilizată din motive comerciale, atunci când comercianții online refuză nejustificat accesul consumatorilor la un site din cauza locului unde se află aceștia sau îi redirecționează către un magazin local cu prețuri și produse diferite. Deputații au declarat în rezoluție faptul că este nejustificată blocarea geografică a consumatorilor atunci când accesează produse și servicii online, pe baza adresei IP, codului poștal sau a țării emitente de carduri de credit. Aceștia au afirmat că această practică trebuie oprită.


Internetul lucrurilor (IoT): interconectarea oamenilor și a obiectelor prin intermediul rețelelor de comunicare pentru a afla informații despre lucrurile înconjurătoare. În rezoluția din ianuarie 2016, Parlamentul a declarat că Europa ar trebui să profite de oportunitățile oferite de către noile tehnologii, precum Internetul Lucrurilor.


Neutralitatea internetului: principiul conform căruia furnizorii de internet trebuie să trateze conținutul, site-urile și platformele online egal, fără să blocheze sau să încetinească site-urile cu care sunt în competiție. Garantarea neutralității internetului face parte din pachetul telecom care a intrat în vigoare pe 30 aprilie 2016.


Roaming: posibilitatea de a rămâne conectat la internet pe un telefon mobil sau de a lansa sau primi apeluri telefonice în afara razei propriei rețele de telefonie, de obicei într-o țară străină. Conform noilor norme ale pachetului telecom aprobat de către Parlamentul European și Consiliu, taxele de roaming pentru apeluri, sms-urile și accesul la internet în alt stat UE, vor fi eliminate din 15 iunie 2017.


Acest articol a fost publicat inițial pe 5 mai 2015.

Piața unică digitală 
  • Conform estimărilor prezentate de către Serviciul de Cercetare al Parlamentul European, prin crearea unei piețe unice digitale funcționale ar putea crește produsul intern brut cu până la 500 bilioane de euro pe an.