Evitarea impozitării în cazul societăților: „lupta împotriva planificărilor fiscale”

Marți, 7 iunie, eurodeputații au discutat în plen măsuri cheie pentru a combate cele mai des întâlnite practici de evitare a impozitării. O soluție ar fi impunerea unor limite plata dobânzilor deductibile. Recomandările Parlamentului privind directiva împotriva evitării impozitării, cele mai concrete propuneri de până acum, au fost votate miercuri. Consultați legislația și infograficul nostru care arată ratele de impozitare ale societăților și impozitul pe venit al statelor membre.

Infograficul nostru prezintă ratele legale maxime de impozitare a venitului societăților din statele membre. Partea a doua a infograficului arată care sunt impozitele colectate și contribuția la produsul intern brut.
Infograficul nostru cu ratele de impozitare ale societăților și impozitul pe venit al statelor membre.

Directiva

Principiul de bază al directivei afirmă că întreprinderile care fac profit trebuie să plătească și impozite. Directiva include șase măsuri pentru a lupta împotriva planificărilor fiscale și propune definiții comune precum „sediu permanent”, „paradisuri fiscale” și „substanță economică”, dar aceste definiții au dat naștere la interpretări. Această directivă este răspunsul UE la proiectul final privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).


Poziția Parlamentului

Raportorul Hugues Bayet (S&D, Belgia) a declarat că „este de neconceput să cerem mai mult de la muncitori, pensionari și întreprinderi mici, în timp ce multinaționalele bogate nu-și plătesc contribuțiile la impozit”.


Parlamentul a salutat propunerea Comisiei și își dorește să schimbe traiectoria împrumutului intern, considerată una dintre cele mai des întâlnite modalități prin care întreprinderile evită să plătească impozite. Eurodeputații cer limite mai stricte privind plata dobânzilor deductibile. Parlamentul va fi consultat în timpul procedurii legislative privind directiva, apoi decizia va fi luată de către statele membre din Consiliu.


Deducerea dobânzilor din plățile efectuate poate fi comparată cu dobânzile ipotecare pe care oamenii și le pot deduce din venitul anual impozabil.

violet_2.png
Faceți clic pentru a mări imaginea. (sursa: Comisia Europeană)

Multinaționalele operează după următorul model: un grup stabilit în UE înființează o filială într-o jurisdicție care aplică impozite mici, iar filiala înapoiază un împrumut cu rate ale dobânzilor mărite. Acest lucru înseamnă că întreprinderea stabilită în UE trebuie să plătească sume mari de dobânzi, iar aceste plăți pot fi de obicei deduse din venitul impozabil. După efectuarea plăților, întreprinderea are un profit foarte mic sau nu are profit deloc. De asemenea, înseamnă că impozitele pe care trebuie să le plătească sunt foarte mici sau zero, iar banii rămân în grup.

UE își dorește să limiteze valoarea plăților de dobânzi pe care contribuabilul le poate deduce anual pentru a crește valoarea impozitului plătit. Comisia propune ca întreprinderile să nu aibă voie să deducă mai mult de 30% din profituri. Eurodeputații au afirmat că acest lucru ar trebui să fie limitat la 20% sau 2.000.000 de euro.


Infograficul nostru prezintă ratele legale maxime de impozitare a venitului societăților din statele membre. Partea a doua a infograficului arată care sunt impozitele colectate și contribuția la produsul intern brut.

Mai multe informaţii