Accesul la filmele online va fi în curând posibil din străinătate 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Vi s-a întâmplat vreodată să doriți să urmăriți un film la cerere în timpul vacanței și să constatați că abonamentul nu funcționează în străinătate? Parlamentul European se pregătește să adopte joi, 18 noiembrie, norme care să permită cetățenilor europeni accesul la conținut online, cum ar fi filme, jocuri sau cărți electronice, chiar și atunci când se află într-o altă țară europeană.

În ultimii ani, serviciile de accesare a conținutului online au crescut în mod semnificativ. Potrivit European Broadcasting Union, aproape 11% dintre europeni au cumpărat un abonament de video la cerere în 2016. Această cifră s-ar putea dubla până în 2020. Cu 54% din abonamente, Netflix este, fără îndoială, platforma cea mai populară.


În prezent, aceste servicii nu sunt accesibile atunci când oamenii călătoresc sau se află temporar într-un alt stat membru, din cauza portabilității transfrontaliere limitate de practicile teritoriale și acordurile exclusive de licențiere.

Noi propuneri

Deputații europeni reuniți în sesiune plenară la Strasbourg sunt gata să voteze noi reguli de ridicare a restricțiilor.


Prin urmare, dacă aveți un abonament în țara de origine, vă puteți bucura de acesta și atunci când locuiți într-o altă țară europeană pentru o perioadă limitată, fie în vacanță, pentru a studia sau într-un cadru profesional.


Francezul liberal Jean-Marie Cavada este responsabil cu acest dosar în Parlamentul European. „Dacă locuiți în Germania, dar mergeți în vacanță sau vizitați familia sau mergeți la lucru în Spania, veți putea accesa serviciile la care v-ați abonat în Germania, și este valabil pentru orice altă țară din Uniune”, a explicat dumnealui.


Furnizorii de servicii de conținut online pot controla care este țara de reședință a abonatului. În timpul negocierilor, Parlamentul European a insistat că datele cu caracter personal și viața privată a utilizatorilor trebuie să fie respectate în timpul procesului de verificare.

Noile reguli se vor aplica începând cu anul 2018 și vor avea un efect retroactiv, acoperind abonamentele făcute deja înainte de aceasta dată.


Libera circulație a serviciilor

Prin promovarea accesului legal la conținut, normele ar trebui să limiteze, de asemenea, pirateria online.

Normele completează eliminarea taxelor de roaming la nivelul Uniunii Europene, programată pentru 15 iunie.

În plus față de aceste măsuri, deputații europeni lucrează în prezent la noi propuneri pentru a pune capăt geo-blocării nejustificate, pentru a se asigura că utilizatorii de bunuri și servicii dintr-un alt stat membru sunt tratați precum consumatorii naționali.