Energie curată prin eficiență energetică și energii regenerabile 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Combaterea schimbărilor climatice și îmbunătățirea securității energetice sunt prioritățile UE. Aflați cum dorește PE să sporească eficiența energetică și folosirea energiei regenerabile.

În 2018, Parlamentul European a aprobat acte legislative care contribuie la combaterea schimbărilor climatice, reduc dependența UE de importuri de combustibili fosili și ajută gospodăriile să-și producă propria energie ecologică.

Acest pachet legislativ este alcătuit din trei legi: una pentru energie regenerabilă, una pentru eficiență energetică și un mecanism de control.

Legile privind folosirea surselor de energie regenerabile și eficiența energetică sunt în prezent actualizate pentru a permite UE să atingă noile obiective ambițioase cu privire la climă stabilite prin Pactul Verde european în 2021. Creșterea proporției de energie regenerabilă și îmbunătățirea eficienței energetice vor ajuta totodată Europa să-și reducă dependența de importurile de combustibili fosili de proveniență în mare parte rusă.

Aflați ultimele noutăți privind măsurile UE pentru încurajarea surselor regenerabile și eficienței energetice.

Energia solară ar putea ajuta la combaterea schimbărilor climatice ©AP Images/European Union-EP  

Creșterea ponderii energiei regenerabile


Ponderea energiei consumate din surse regenerabile în ultimii ani a cunoscut o creștere mai mult decât dublă, de la aproximativ 9,6% în 2004 la 22,1% în 2020. Acest lucru a dus și la atingerea de către UE a obiectivului de 20% pentru 2020.

Conform regulilor în vigoare ponderea energiei regenerabile ar trebui să atingă cel puțin 32% până în 2030, însă acest în curs de revizuire. În septembrie 2022 Parlamentul a cerut o creștere până la 45%.

Aflați mai multe despre ponderea energiei regenerabile în țările UE.

Îmbunătățirea eficienței energetice


Îmbunătățirea eficienței energetice poate să reducă emisiile de CO2, dar și factura anuală de 330 de miliarde de euro pentru importul de energie în UE. De aceea, colegislatorii lucrează la o actualizare a obiectivului de eficiență energetică de 32,5% pentru 2030, stabilit în 2018. Eficiența energetică înseamnă să consumi mai puțină energie pentru a produce același rezultat.

Noile obiective, aprobate de Parlament în septembrie 2022, avansează o reducere de minim 40% în consumul final de energie și de 42,5% în consumul primar de energie. Consumul final de energie se referă la energia utilizată de consumatorii finali (cum ar fi consumul de energie al gospodăriilor), iar consumul de energie primară reprezintă cererea totală de energie dintr-o țară (de exemplu combustibiliul ars pentru a produce energie electrică).

Un domeniu important în care se pot face ameliorări este încălzirea și răcirea clădirilor, care reprezintă 40% din toată energia consumată în UE. Aproximativ 75% dintre acestea sunt ineficiente din punct de vedere energetic.

În acest sens, Parlamentul a adoptat noi norme privind eficiența energetică a clădirilor în aprilie 2018. Conform regulilor, țările UE trebuie să pregătească strategii naționale pe termen lung pentru a sprijini renovarea clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Scopul este ca până în 2050 clădirile din UE să nu mai consume energie.

În plus, Parlamentul European a simplificat, anul trecut, etichetele energetice pentru aparatele de uz casnic, cum ar fi lămpile, televizoarele și aspiratoarele, pentru a ajuta consumatorul să compare eficiența lor energetică.

Mecanismul de control


Tot în 2018, deputații europeni au aprobat noi reguli privind așa-numita „guvernanță a uniunii energetice”. Este vorba de un mecanism de control pentru a monitoriza progresele realizate în vederea atingerii obiectivelor UE în domeniul energiei și al schimbărilor climatice până în 2030 și un instrument de cooperare în cazul în care un stat membru rămâne în urmă.

Pașii următori

Parlamentul și Consiliul vor începe negocierile privind actualizarea normelor referitoare la eficiența energetică și la sursele de energie regenerabilă.

Mai multe informații despre schimbările climatice și UE



Acest articol a fost publicat inițial în 2018, dar a fost actualizat pentru a reflecta obiectivele mai ambițioase ce sunt în curs de negociere.