Piața mierii din UE în cifre (infografic) 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Ce țări produc mai multă miere? Câtă miere importă UE? Unde exportă? Aflați mai multe despre piața mierii în UE din infograficul nostru.

Infografic  

Piața mierii din UE în cifre

 

Uniunea Europeană este al doilea cel mai mare producător mondial de miere după China. În fiecare an, aproximativ 600.000 de apicultori și 17 milioane de stupi produc aproximativ 250.000 de tone de miere.

 

Cu toate acestea, producția nu acoperă cererea: în UE, în anul 2016, au fost importate aproximativ 200.000 de tone de miere, în principal din China, din care vin aproximativ 40% din importurile UE.

 

În comparație cu concurenții lor din altă parte, apicultorii din UE se confruntă cu costuri de producție relativ ridicate, iar exporturile limitate ale UE se fac la prețuri mai mari decât importurile. În medie, un kilogram de miere importat în UE în 2016 costă 2,23 euro, în timp ce un kilogram de miere exportat în țări din afara UE costă 5,69 euro.

 

Importanța albinelor

 

Sectorul apicol din UE este redus, dar este important pentru agricultură, securitatea alimentară și biodiversitate, deoarece albinele polenizează culturile și plantele sălbatice.

 

Epidemiile, agricultura intensivă, expunerea la substanțe chimice, precum și pierderea habitatelor și condițiile climatice nefavorabile pot amenința capacitatea productivă a stupilor.

 

Protecția albinelor și a producătorilor de miere

 

Parlamentul European solicită Comisiei Europene și țărilor UE să vină cu noi măsuri pentru a proteja albinele și pentru a ajuta apicultorii. Deputații europeni solicită în special o mai bună protecție a speciilor de albine, mai mult sprijin financiar pentru apicultori, precum și interzicerea pesticidelor dăunătoare și combaterea importului de miere falsă.

 

Deputații europeni au adoptat pe 1 martie 2018 raportul deputatului Norbert Erdős, (PPE, Ungaria).

 

Citiți mai multe despre raport în articolul nostru.