Războaiele comerciale: care sunt instrumentele UE de protecție comercială?

UE poate recurge la o serie de măsuri pentru a se proteja împotriva practicilor comerciale neloiale, de a apelul la Organizația Mondială a Comerțului la măsuri antidumping.

 ©AP Images/European Union-EP
Aluminiu pentru export ©AP Images/European Union-EP

UE valorifică din plin globalizarea și economia sa prosperă mulțumită comerțului liber. Cu toate acestea, uneori, economia poate fi subminată de țările care impun tarife inechitabile pentru produsele sale sau care își vând produsele la prețuri anormal de scăzute.

Există și riscul ca unele conflicte să se transforme într-un război comercial, atunci când ambele părți continuă să crească tarifele sau să creeze alte bariere, ceea ce poate face ca produsele să fie mai scumpe și lucrurile mai complicate pentru companii. În aceste situații, UE poate utiliza o varietate de instrumente pentru protecția comercială. Citiți articolul nostru pentru a afla cum face UE acest lucru și pentru a descoperi exemple de conflicte comerciale recente.

Citiți explicații cu privire la politica comercială a UE.

Apelarea la arbitraj: rolul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC)



UE și statele sale membre se numără printre cei 164 de membri ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), care garantează un sistem comercial internațional bazat pe reguli. Aceasta are puterea de a se pronunța asupra litigiilor comerciale și de a pune în aplicare decizii. În trecut, a contribuit la prevenirea escaladării litigiilor comerciale.

Pe baza unor reguli predefinite, orice membru al OMC poate depune o plângere privind încălcarea normelor și poate solicita despăgubiri.

De la crearea OMC în 1995, UE a fost implicată în 181 de cazuri: 97 în calitate de reclamant și 84 în calitate de acuzat.

Combaterea importurilor necinstit de ieftine



Faptul că este membră a OMC nu împiedică UE să elaboreze legi care să contracareze produsele trimise la prețuri anormal de scăzute în Europa, care aduc prejudicii producătorilor locali.

Acest lucru se poate datora lipsei concurenței în țara în care sunt produse bunurile, intervenției statului în procesul de producție sau chiar faptului că societatea în cauză nu a respectat standardele internaționale de muncă și de mediu.

UE poate reacționa impunând taxe antidumping pentru protecția comercială. În 2017, deputații europeni au votat în favoarea actualizării normelor care reglementează momentul și modul în care pot fi impuse aceste taxe. Deputații au aprobat în mai 2018 norme suplimentare care să permită UE să impună tarife mai mari la importurile care fac obiectul unui dumping sau care sunt subvenționate.

Contracararea subvențiilor străine


Pe 8 noiembrie Parlamentul a aprobat reguli contra subvențiilor străine ce denaturează piața acordate unor companii ce operează în UE. Aceste subvenții pot crea condiții concurențiale inegale și pot pune în dificultate companiile europene aflate în competiție. Eurodeputații doresc acordarea de puteri Comisiei Europene pentru a investiga și limita subvențiile străine acordate companiilor care vor să achiziționeze afaceri sau să participe la licitații publice din UE.

Combaterea șantajului economic


Un nou instrument al UE, numit instrument de contracarare a acțiunilor coercitive, va fi folosit pentru a combate amenințările economice și restricțiile comerciale neloiale din partea țărilor din afara UE.


Scopul acestui instrument este de a acționa ca un factor de descurajare, permițând UE să rezolve conflictele comerciale prin negociere.


Cu toate acestea, ca ultimă soluție, instrumentul ar putea fi utilizat pentru a lansa contramăsuri împotriva unei țări din afara UE, inclusiv o gamă largă de restricții legate de comerț, investiții și finanțare.


Parlamentul și Consiliul au ajuns la un acord asupra textului final al legislației în iunie 2023, acord ce a fost aprobat de europarlamentari la 3 octombrie 2023.



Exemple de dispute comerciale


Statele Unite și UE s-au confruntat în domeniul comercial cu diferite ocazii, de exemplu cu privire la tarifele impuse bananelor, prin care anumite țări din Africa, Caraibe și din Pacific au fost favorizate în exporturile spre UE față de țările din America Latină.

În 2018 Statele Unite au impus taxe suplimentare asupra importurilor de oțel și aluminiu. Deputații europeni au declarat că această măsură este inacceptabilă și incompatibilă cu normele OMC. În același an, eurodeputații și-au exprimat preocuparea față de taxele vamale aplicate de SUA măslinelor spaniole.

UE a mai avut dispute cu Canada și SUA în privința cărnii de vită tratate cu hormoni, considerată potențial periculoasă pentru sănătate. Această dispută a fost rezolvată în 2012 când UE a acceptat să mărească importurile de carne de vită fără hormoni din cele două state.