Politica antidumping: cum luptă UE împotriva practicilor comerciale neloiale

Aflați ce măsuri poate lua UE împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping, cât de des acționează și cum se îmbunătățește politica antidumping a UE.

containere în port © Photo by Tobias A. Müller on Unsplash
UE luptă împotriva dumpingului pentru a proteja locurile de muncă și firmele europene © Photo by Tobias A. Müller on Unsplash

Legislația antidumping este un instrument de protecție comercială pe care UE îl poate folosi împotriva practicilor comerciale neloiale. Ghidul de față vă explică această politică, ce este esențială pentru protejarea locurilor de muncă și a firmelor europene.

 

De ce aplică UE măsuri antidumping?

 

UE favorizează comerțul liber, lucru care creează locuri de muncă și bunăstare. Cu toate acestea, comerțul poate fi distorsionat atunci când țările subvenționează în mod neloial produsele sau supra-produc și vând la prețuri reduse pe alte piețe.

 

Acest lucru împiedică alte companii să concureze și ar putea duce la închiderea firmelor locale. Pentru a proteja companiile și lucrătorii, UE poate să recurgă la măsuri antidumping sau anti-subvenții.

€1.858.257 milioane

Importuri UE în 2017

Cum poate UE să combată produsele care fac obiectul unui dumping sau sunt subvenționate?

 

UE poate impune amenzi țărilor care nu sunt membre ale UE dacă s-a constatat că acestea vând produse subvenționate în Europa. Amenzile iau forma taxelor antidumping sau a tarifelor pentru produsele care fac obiectul unui dumping.

 

Cu toate acestea, UE trebuie să respecte normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

 

Care este rolul OMC?

 

OMC este o organizație internațională cu 164 de membri care reglementează comerțul mondial. Aceasta stabilește cadrul pentru negocierea acordurilor comerciale și are reguli pentru soluționarea litigiilor. Țările UE sunt în general reprezentate de Comisie.

 

În ceea ce privește practicile comerciale neloiale, membrii OMC au convenit să urmeze procedurile organizației, facilitând soluționarea litigiilor. Regulile includ o procedură privind modul de reacție în cazul în care unele țări vând produse la prețuri reduse în mod artificial pe piața altei țări.

Cum funcționează procedura de impunere a taxelor antidumping?

 

Înainte ca UE să poată lansa o anchetă, producătorii din UE trebuie să depună o plângere. În conformitate cu normele OMC, UE trebuie să demonstreze că industria UE a fost afectată din cauza subvenționării sau a dumpingului.

 

Cum se calculează taxele antidumping?

 

Calcularea taxelor antidumping este o afacere complicată. Factorii luați în considerare includ diferența dintre prețul de export și prețul din țara de origine.

 

Cât de des folosește UE măsurile antidumping?

 

UE folosește instrumentele de protecție comercială mai puțin decât multe jurisdicții: doar 0,21% din importurile UE sunt afectate. Dar protecția față de produsele care fac obiectul unui dumping sau sunt subvenționate s-a dovedit a fi vitală pentru o serie de industrii din UE.

 

Care este țara cea mai vizată?

 

Obiectivul principal al taxelor antidumping ale UE este China. În octombrie 2016, existau taxe împotriva a peste 50 de produse chinezești diferite, în principal aluminiul, bicicletele, cimentul, produsele chimice, ceramica, sticla, hârtia, panourile solare și oțelul.

Protejarea lucrătorilor și a întreprinderilor împotriva concurenței neloiale

Cum ameliorează UE regulile?

 

În noiembrie 2017, deputații europeni au adoptat reguli mai stricte pentru a combate importurile neloial de ieftine. Ameliorările includ:

 

  • impactul dumpingului social și asupra mediului va fi luat în considerare în luarea deciziilor privind măsurile antidumping
  • Comisia Europeană trebuie să monitorizeze situația din țările exportatoare. Firmele din UE pot folosi aceste rapoarte atunci când depun plângeri.

 

Deputații europeni au aprobat norme suplimentare care să permită UE să impună tarife mai mari la importurile care fac obiectul unui dumping sau sunt subvenționate în mai 2018:

 

  • UE va putea stabili tarife mai mari pentru produsele care fac obiectul unui dumping sau sunt subvenționate
  • anchetele antidumping vor fi semnificativ mai scurte
  • un birou de asistență pentru IMM-uri se va ocupa de plângeri și procedurile de investigație; sindicatele vor fi implicate în anchete și vor evalua taxele ce vor fi impuse
  • toate produsele care sosesc în UE vor fi strict monitorizate din momentul în care este notificată o anchetă până când aceasta începe și este înregistrată, pentru a evita stocarea de produse.

 

Ambele propuneri vor intra în vigoare imediat ce sunt aprobate de Consiliu și publicate în Jurnalul Oficial al UE.