Distribuiți această pagină: 

Cifre cheie despre comerțul UE cu lumea: exporturi, importuri, locuri de muncă în domeniu - în infograficul nostru.

Importanța comerțului mondial  

UE a promovat dintotdeauna comerțul: nu numai înlăturând barierele comerciale între statele UE, ci și încurajând alte țări să facă schimburi comerciale cu UE. În 2018, exporturile UE reprezentau 15,2% din exporturile globale, iar importurile UE - 15,1%. Uniunea Europeană este unul dintre cei mai mari actori comerciali mondiali, alături de SUA și China.

Acordurile comerciale

În momentul de față, UE are aproximativ 100 acorduri comerciale în vigoare sau în curs de negociere sau aducere la zi.

Acordurile comerciale nu reprezintă doar o posibilitate de a reduce tarifele, ci și o modalitate de a determina partenerii să recunoască standardele UE de calitate și siguranță și să respecte denumirile de origine protejate, precum șampania și brânza Roquefort. Acest lucru este foarte important, deoarece produsele alimentare europene se bucură de o reputație internațională în ceea ce privește excelența și tradiția.

Acordurile comerciale UE  

De asemenea, UE folosește acordurile comerciale pentru a stabili standarde pentru mediul înconjurător și forța de muncă, pentru a evita, de exemplu, importul de produse obținute prin exploatarea prin muncă a copiilor.

Cel mai recent acord comercial al UE a fost semnat cu Japonia, în 2018, adoptat de Parlament în decembrie 2018, dar multe altele sunt în curs de negociere.

Importurile și exporturile UE

Importuri și exporturi UE  

Firmele europene beneficiază de acordurile comerciale, care permit întreprinderilor din UE să exporte multe dintre serviciile și bunurile lor. În același timp, firmele străine care doresc să exporte în UE trebuie să îndeplinească aceleași standarde înalte ca și firmele locale, astfel încât nu există riscul concurenței neloiale din partea companiilor din afara UE.

În ceea ce privește exportul de bunuri, cei mai mari parteneri ai UE în perioada ianuarie-august 2019 erau SUA (259,9 miliarde de euro), China (145,3 miliarde de euro) și Elveția (205,6 miliarde de euro). În aceeași perioadă, UE a importat cel mai mult din China (272,7 miliarde de euro), SUA (193,2 miliarde de euro) și Rusia (105 miliarde de euro).

Unde exportă statele UE  

Comerțul cu țările din afara UE a dus la crearea a milioane de locuri de muncă în Europa. Comisia Europeană a estimat că în 2017 aproximativ 36 de milioane de locuri de muncă erau legate de comerțul cu țările din afara UE. Faptul că se află în aceeași piață unică a dus și la intensificarea comerțului dintre țările UE.

În plus, importul de bunuri și servicii din afara UE a forțat companiile europene să fie mai competitive, oferind consumatorilor mai multe opțiuni și prețuri mai mici.

Locuri de muncă legate de comerțul cu state din afara UE