Ultima frontieră: cum susține UE programele spațiale 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Aflați din infograficul următor cum finanțează UE industria spațială și care sunt utilizările tehnologiei spațiale

UE în spațiu : infografic  

Pe 10 noiembrie 2020 Parlamentul, Consiliul și Comisia Europeană au aprobat planurile pentru programul spațial al UE în perioada 2021-2027, precum și Agenția Uniunii Europene pentru Programul Spațial. Parlamentul a aprobat programul spațial de 14,8 miliarde în aprilie 2021. Acest program reunește toate activitățile legate de spațiu și acoperă proiectele Galileo, Copernicus și Supravegherea Situației Spațiale (SSA).

„Un buget ambițios reprezintă cheia succesului pentru Programul Spațial UE”, a declarat Massimilano Salini, membru Italian al grupului EPP. „Sistemul de navigație prin satelit și observarea Pământului îmbunătățesc performanțele serviciilor de transport, ceea ce va aduce multiple beneficii la nivel global și european”.

Un exemplu este Galileo, care oferă servicii operaționale 24/7 pentru aproape 1,3 miliarde de utilizatori. „Un management al traficului mai eficient va reduce emisiile și va contribui la lupta cu schimbările climatice, folosirea pe scară largă a dronelor va îmbunătăți livrările și serviciile poștale, monitorizarea mai bună a traficului aerian va reduce poluarea sonoră și anulările de zboruri”.

Tehnologia spațială este indispensabilă pentru servicii importante de care depind cetățenii europeni. Ea poate juca un rol esențial în abordarea noilor provocări cum ar fi schimbările climatice, controlul frontierelor și protejarea cetățenilor UE. Cu toate acestea, niciuna dintre țările UE nu poate ajunge la stele pe cont propriu.

„Sectorul spațial este de asemenea fundamental pentru promovarea autonomiei strategice a UE și pentru întărirea competitivității industriei europene”, a mai adăugat Salini. „Acest lucru capătă o importanță sporită în contextul în care puterile spațiale tradiționale rămân foarte active și, în paralel, apar noi jucători care pun la încercare competitivitatea sectorului spațial european”.

Acest articol a fost publicat inițial în 2018 și actualizat în aprilie 2021.