Parlamentul va vota asupra unei taxe digitale la nivelul UE

Eurodeputații vor vota asupra introducerii unei taxe digitale care vizează marile companii tehnologice.

Eurodeputații doresc crearea unui sistem comun de impozitare a serviciilor digitale (ISD) ©AP images/European Union-EP.
Eurodeputații doresc crearea unui sistem comun de impozitare a serviciilor digitale (ISD) ©AP images/European Union-EP

Joi, deputații europeni vor vota asupra a două rapoarte prin care solicită UE introducerea unui sistem comun de impozitare a serviciilor digitale furnizate de către „giganții tehnologici”. Acest sistem va permite statelor membre să impoziteze profiturile înregistrate de către companii pe teritoriile lor, chiar dacă acestea nu au o prezență fizică acolo.

În timp ce economia mondială a devenit digitală, lucru care a dus la apariția de noi modalități de a desfășura activități comerciale, normele actuale de impozitare a societăților au fost dezvoltate în mare parte în decursul secolului XX. În ambele rapoarte se menționează că aceste norme nu cuprind domeniul activităților digitale. Prin urmare prezența fizică nu este un criteriu pentru ca o companie să poată furniza servicii digitale.

De ce este importantă impozitarea

Având în vedere natura globală a impozitării economiei digitale, Comisia lucrează activ în cadrul OCDE la găsirea unei soluții agreate la nivel internațional.

Însă până la găsirea acestei soluții, Parlamentul dorește crearea unui sistem comun de impozitare a serviciilor digitale (ISD).

Raportul coordonat de către eurodeputatul Paul Tang, membru din grupul S&D, propune ca sistemul să vizeze marile companii digitale care generează venituri la nivel mondial provenite din furnizarea de servicii digitale precum motoarele de căutare, platformele de social media sau piețele online.

Al doilea raport, coordonat de către eurodeputatul Dariusz Rosati, membru din grupul PPE, propune ca definirea unei „prezențe digitale” impozabile a unei companii într-un stat membru, să se facă în funcție de veniturile provenite din furnizarea de servicii digitale (venituri anuale mai mari de 7 milioane de euro), de numărul de utilizatori (peste 100.000 de utilizatori dintr-un stat membru) sau de numărul de contracte comerciale pentru servicii digitale (peste 3.000).

Dariusz Rosati a declarat că „a sosit timpul să acționăm” și că UE ar trebui să fie un deschizător de drumuri, continuând în același timp să lucreze în cadrul OCDE la o soluție care să fie agreată la nivel internațional.

Paul Tang și-a exprimat regretul că miniștrii de finanțe din UE nu au reușit să adopte crearea unui sistem comun de impozitare a serviciilor digitale (ISD) în cadrul unei întâlniri care a avut loc pe 4 decembrie. Acesta a menționat că, în schimb, a fost prezentată o propunere de compromis care nu va intra în vigoare înainte de 2021, adăugând că: „Amânarea unei astfel de decizii vitale este nedreaptă pentru contribuabilii cinstiți și dăunătoare pentru economia UE ca întreg”.

Paul Tang a mai declarat: "Vrem să ne asigurăm că multinaționalele digitale precum Google, Facebook și Amazon își plătesc cota echitabilă a impozitelor, așa cum fac toți cetățenii obișnuiți și firmele mici. Am luptat pentru a mări domeniul de aplicare și rata acestei taxe digitale și vom continua să luptăm pentru justiția fiscală în Europa ".

Ce urmează

Eurodeputații vor dezbate miercuri după-amiază pachetul privind taxa digitală, iar votul va avea loc în ziua următoare. Decizia finală urmează să fie luată de către Consiliu printr-un vot unanim.

Mai multe informaţii