Plăți transfrontaliere ieftine: beneficiile monedei euro pentru toată UE 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Plățile în euro în zona euro nu costă aproape nimic. De acum, și persoanele din restul UE vor beneficia de taxe reduse pentru plăți.

Plățile în euro vor deveni mai convenabile, încurajând consumatorii să comande din străinătate. ©AP images/European Union-EP  

Pe 14 februarie, eurodeputații au aprobat regulile ce vor garanta taxe mai mici pentru plățile transfrontaliere în UE și mai multă transparență privind taxele de conversie valutară în momentul în care o plată implică monede diferite.


Taxe mai mici pentru plățile efectuate în țările din afara zonei euro


Regulile existente deja prevăd costuri reduse pentru plățile efectuate între țările din zona euro. De exemplu, dacă locuiți în Finlanda și efectuați un transfer bancar spre Italia, taxa pentru efectuarea plății este aceeași ca cea pentru o plată națională, adică în cele mai multe cazuri zero.


Însă dacă locuiți în România, care nu face parte din zona euro, taxa pentru o plată în euro efectuată în Italia ar putea să ajungă până la 14 de euro, conform unui studiu al Comisiei Europene.


Schimbările în legislația UE vor alinia taxele pentru plăți în euro trimise sau primite de către bănci și alți furnizori de servicii în țările din afara zonei euro cu taxele percepute pentru plățile în moneda națională. Astfel, plățile în euro vor deveni mai convenabile, încurajând consumatorii să comande din străinătate și ducând la reducerea costurilor comerciale pentru companii.


Raportoarea Eva Maydell (PPE, Bulgaria) a declarat în timpul dezbaterii din plen că modificările vor reduce taxele de transfer pentru cei 150 de milioane de europeni și 6 milioane de întreprinderi din afara zonei euro. Doamna Maydell a adăugat: „Propunerea arată că putem lua decizii rapide și importante în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor”.


Taxele de conversie valutară: consumatorii vor fi mai informați


Legislația dorește să garanteze și mai multă transparență privind taxele percepute pentru conversia valutară în cadrul unei plăți.


De exemplu, când un german face o plată cu cardul într-un restaurant din România, este întrebat dacă dorește să plătească în euro sau în moneda locală, leul. Dacă alege să plătească în lei, conversia valutară va fi făcută de propria sa bancă. Dacă alege să plătească în euro, serviciul este oferit de banca restaurantului. Taxele vor fi diferite, însă în cazul în care consumatorul nu are informațiile necesare pentru a face o comparație, poate plăti mai mult.


Noile reguli cer ca acestuia să i se ofere toate opțiunile de conversie și informații privind costurile totale într-un mod clar și neutru înainte de încheierea tranzacției. O mai bună transparență ar duce la creșterea concurenței între furnizorii de servicii și, în timp, la reducerea costurilor.