Parlamentul European o susține pe Christine Lagarde la președinția BCE

Christine Lagarde, candidata la funcția de președinte al Băncii Centrale Europene, a primit sprijinul Parlamentului European într-un vot în plen, pe 17 septembrie.

Parlamentul European o susține pe Christine Lagarde la președinția BCE
Christine Lagarde

Înainte de vot, doamna Lagarde a trimis răspunsuri scrise eurodeputaților și și-a prezentat personal ideile în cadrul unei audieri publice organizate de comisia pentru afaceri economice și monetare pe 4 septembrie.



Vorbind în plen înainte de vot, președinta comisiei, Irene Tinagli, deputată italiană de la grupul S&D, a subliniat rolul important al Băncii Centrale Europene. „Angajamentul BCE și al președinților săi de a păstra moneda euro cu acțiuni concrete a adus un contribuție fundamentală la protejarea monedei unice și la ameliorarea bunăstării tuturor cetățenilor europeni”, a spus dumneaei.



Doamna Tinagli a spus că răspunsurile oferite de doamna Lagarde la întrebările eurodeputaților au arătat „conștientizarea sarcinilor și a provocărilor viitoare [...] și capacitatea dumneaei de a continua misiunea”.



Doamna Lagarde a fost desemnată de liderii UE în iulie pentru a-l înlocui pe președintele BCE, Mario Draghi, de la 1 noiembrie. Dumneaei este director general al Fondului Monetar Internațional din 2011. Înainte, a deținut mai multe funcții ministeriale în Franța, inclusiv cea de ministru al economiei, finanțelor și industriei.



Președinții BCE sunt numiți pentru un mandat de opt ani, care nu poate fi reînnoit, de către șefii de state sau de guverne ai UE, dar Parlamentul trebuie să fie consultat în prealabil. Opinia Parlamentului nu are caracter obligatoriu pentru Consiliul European, dar, Parlamentul fiind un organ ales democratic al UE, punctul său de vedere este important pentru legitimitatea candidatului.



Dacă doamna Lagarde va primi postul, va fi prima femeie care conduce BCE. În martie anul acesta, eurodeputații au solicitat ca mai multe femei să dețină posturi la nivel înalt în afacerile economice și monetare.



Parlamentul și BCE



Un principiu-cheie în activitatea Băncii Centrale Europene este independența politică a acesteia, ceea ce înseamnă că trebuie să fie liberă să își urmărească obiectivul de a menține stabilitatea prețurilor fără a fi supusă unei presiuni politice.



În interesul responsabilității democratice, președintele Băncii Centrale Europene participă la audieri trimestriale în cadrul comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului, cunoscute sub numele de dialog monetar, pentru a explica politica monetară și deciziile Băncii în fața reprezentanților aleși ai europenilor.



Președintele BCE prezintă, de asemenea, raportul anual al Băncii în plen, în Parlament, și răspunde în scris la întrebările scrise adresate de eurodeputați.

Ce urmează

Candidatura doamnei Christine Lagarde va fi pusă pe ordinea de zi a Consiliului European din octombrie.

Detalii

Articole pe același subiect