Arătați-ne banii pentru noile propuneri politice, spun deputații comisarului pentru buget

Comisia trebuie să clarifice modul în care intenționează să finanțeze noile propuneri politice în cadrul bugetului pe termen lung 2021-2027, a subliniat comisia pentru bugete.

Comisarul Hahn în comisia pentru bugete.
Comisarul Hahn în comisia pentru bugete

În cadrul unei dezbateri cu comisarul pentru buget, Johannes Hahn, membrii echipei de negociere a Parlamentului pentru următorul buget pe termen lung (cunoscut și sub denumirea de CFM) și-au exprimat îngrijorarea cu privire la propunerea de buget a Comisiei referitoare la modul în care ar trebui UE să-și cheltuiască banii în următorii șapte ani.


Comisia a publicat o poziție de negociere, cu cifre, în mai 2018. De atunci, o nouă Comisie și-a preluat mandatul la 1 decembrie 2019, condusă de Ursula von der Leyen, iar de atunci au fost prezentate noi priorități politice, cum ar fi Pactul ecologic european cu un Fond de tranziție justă care are nevoie de finanțarea investițiilor.


Discrepanță în documente


Jan Olbrycht (PPE, Polonia), unul dintre negociatorii CFM ai Parlamentului, care se ocupă de cheltuieli, și José Manuel Fernandes (PPE, Portugalia), raportor pentru resurse proprii, au făcut presiune asupra comisarului în legătură cu discrepanțele.

„Cu Pactul ecologic european și angajamentele asumate de noua Comisie, trebuie să vă asigurați că există o actualizare, cel puțin o actualizare tehnică, pentru a revizui cifrele privind noile acțiuni și noile priorități. După cum am spus întotdeauna noile priorități au nevoie de bani suplimentari”, a spus domnul Fernandes.

Conform doamnei Margarida Marques (S&D, Portugalia), care este și negociatoare responsabilă cu partea de cheltuieli, Comisia trebuie să clarifice dacă are acum două documente diferite pentru negocieri.


Fără a fi de acord să schimbe propunerea Comisiei, domnul Hahn a explicat că cei 7,5 miliarde de euro propuși pentru Fondul de tranziție justă sunt suplimentari și ar trebui considerați „bani noi”.


Rasmus Andresen (Verzi/ALE, Germania), un alt membru al echipei de negocieri a Parlamentului, a subliniat că „va trebui să găsim o modalitate de a considera CFM și Pactul ecologic european drept un pachet unic și este necesară o adaptare suplimentară”.


Progresul politicilor


Ca și Comisia, Parlamentul și-a pregătit de multă vreme propunerea de buget pe termen lung. Parlamentul dorește un buget de investiții post-2020, care să poată îndeplini angajamentele și ambițiile politice ale UE pentru viitor, de exemplu cercetarea și lupta împotriva schimbărilor climatice, dar și să asigure continuitatea principalelor politici ale UE, precum politica agricolă comună și susținerea regiunilor sărace.


Propunerea include o reformă a veniturilor, astfel încât UE să dispună de mai multe resurse proprii, precum o nouă schemă de impozit pe profit pentru companii (inclusiv impozitarea companiilor mari din sectorul digital), venituri din sistemul de comercializare a cotelor de emisii (ETS) și o taxă pe materialele plastice. Obiectivul este de a reuni resurse la nivelul UE pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor și a îmbunătăți viața acestora.

Valérie Hayer (Renew Europe, Franța), negociatoare responsabilă cu resursele proprii, l-a întrebat pe comisarul Hahn dacă propunerile Parlamentului privind resursele proprii înregistrează progrese în discuțiile cu Consiliul, care încă nu și-a clarificat prioritățile CFM.


Domnul Hahn a confirmat că există un progres în ceea ce privește taxa pe deșeurile din plastic și sistemul de comercializare a cotelor de emisii.


Conform ultimului sondaj Eurobarometru, aproape 60% dintre respondenții din toate statele membre UE consideră că țara lor a beneficiat de aderarea la UE și doresc ca Parlamentul să joace un rol mai important. Aceștia doresc ca UE să coopereze pe problemele transfrontaliere precum schimbările climatice și lupta împotriva terorismului.