Acordul comercial UE-Vietnam: care sunt beneficiile 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Urmează să elimine aproape toate tarifele între Vietnam și UE în următorul deceniu. Aflați care sunt beneficiile acordului comercial UE-Vietnam.

Apus de soare pe râul Saigon ©Mongkol Chuewong/Adobe Stock  

Pe 12 februarie 2020, Parlamentul European a aprobat acordurile de liber schimb și de protecție a investițiilor UE-Vietnam. Înaintea votului, raportorul Geert Bourgeois (CRE, Belgia) ne-a explicat care sunt beneficiile economice, sociale și de mediu.


Aflați care sunt acordurile comerciale asupra cărora lucrează UE


Ne puteți oferi o imagine de ansamblu asupra schimbărilor pe care le-ar aduce acordul comercial UE-Vietnam?


Scopul este de a elimina 99% din tarife în termen de șapte ani. Aceasta ar trebui să aducă 15 miliarde de euro pe an în exporturi suplimentare din Vietnam către UE până în 2035, în timp ce exporturile UE către Vietnam ar crește cu 8,3 miliarde de euro anual. Fiecare miliard de euro din exporturile UE creează aproximativ 14.000 de noi locuri de muncă bine plătite aici în Uniune. Acordul este complet în conformitate cu ambiția UE de a fi actor global.

Cum stau în prezent relațiile noastre economice cu Vietnamul?

Există comerț și investiții, dar nu suficient. Este o piață vibrantă cu o populație tânără. Cu o creștere economică de 6-7% pe an, Vietnamul este foarte interesant pentru investitorii europeni.


În 2018, țara a exportat către UE bunuri în valoare de aproximativ 42,5 miliarde de euro. În sens invers, am exportat bunuri în valoare de aproximativ 13,8 miliarde de euro. Cu acest acord de liber schimb bazat pe reguli va exista o creștere a exporturilor în ambele sensuri.

Importuri/exporturi UE-Vietnam 
  • Principalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicații, îmbrăcăminte și produse alimentare.  
  • UE exportă în Vietnam în principal mașini și echipamente de transport, produse chimice și produse agricole. 

Cât de important este acest acord de liber schimb pentru UE în termeni geopolitici?

China este vecina Vietnamului; există, de asemenea, relații strânse cu SUA. Este foarte important să ne consolidăm legăturile cu țara. Negociem de opt ani și este important să ajungem la un acord acum. Dacă nu, sunt sigur că relațiile între China și Vietnam vor deveni mai importante.


În plus, aceasta fiind primul acord comercial al noului Parlament European, trebuie să arătăm că dorim să stabilim standarde la nivel mondial, creând în același timp prosperitate și noi locuri de muncă.

Parlamentul votează, de asemenea, asupra unui acord de protecție a investițiilor cu Vietnamul, ne puteți spune mai multe despre acesta?

Acordul își propune să asigure predictibilitatea și statul de drept pentru investitori. În caz de litigiu, va exista un cadru. Vietnamul a acceptat un sistem al tribunalelor de investiții, similar celui convenit de UE cu Canada, cu judecători independenți, un cod de conduită și acces simplu pentru IMM-uri. Acesta creează stabilitate și încredere pentru micile noastre companii.

Ce dispoziții prevede acordul comercial privind mediul și standardele de muncă?


Sunt conștient de îngrijorări, dar acordurile comerciale de genul acesta sunt o pârghie pentru îmbunătățirea standardelor în afara UE. În ceea ce privește condițiile de muncă, Vietnamul este obligat să pună în aplicare toate convențiile Organizației Internaționale a Muncii și să le integreze în codul său de conduită privind munca. Mai mult, până acum nu a existat libertatea de asociere a sindicatelor, dar Vietnamul și-a adaptat codul penal.


În ceea ce privește mediul, Vietnamul este obligat să respecte acordul de la Paris. UE lucrează la neutralitatea climatică și trebuie să creăm condiții de concurență echitabile cu alte țări. Dacă facem tot posibilul, trebuie să cerem același lucru și de la alții, astfel încât acordul comercial să aibă un aspect climatic.

Geert Bourgeois: Scopul este de a elimina 99% din tarife în termen de șapte ani.  

Mulți eurodeputați sunt preocupați de drepturile omului în Vietnam, cum vor îmbunătăți lucrurile aceste acorduri?


Suntem foarte preocupați de prizonierii politici și am subliniat față de autoritățile vietnameze importanța drepturilor omului. Vietnamul răspunde pozitiv, iar din această lună, o delegație a Parlamentului European va monitoriza situația. De asemenea, am convenit înființarea unei delegații interparlamentare între Parlament și adunarea națională a Vietnamului.


Desigur, sunt complet conștient de faptul că paharul nu este plin, dar îi invit pe colegii mei europarlamentari să își dea consimțământul, deoarece acest acord este o pârghie pentru îmbunătățirea situației. Există obligații pe care Vietnamul trebuie să le îndeplinească în ceea ce privește munca, mediul și drepturile omului, iar noi vom monitoriza acest lucru.


Citiți mai multe despre politica comercială a UE și drepturile omului


Care sunt următorii pași?


Pentru acordul de liber schimb, nu este necesară aprobarea parlamentelor naționale ale UE. Comisia va avea un mandat pentru a-l pune în aplicare imediat. Trecerea la tarifele zero și reducerea barierelor netarifare vor avea loc treptat, până în 2035.


Cu toate acestea, acordul de protecție a investițiilor va avea nevoie de aprobarea tuturor parlamentelor UE, întrucât justiția este o competență a statelor membre, iar acest lucru va dura mai mult timp.


Detalii despre acordurile comerciale ale UE


Cum funcționează acordurile comerciale ale UE (video)

Relațiile UE-Japonia: un nou acord comercial pentru o nouă eră

Acordul de liber schimb dintre UE și Singapore

Negocierile comerciale dintre UE și SUA