Parlamentul aprobă revizuirea orientărilor transeuropene privind energia

Noile orientări privind finanțarea proiectelor energetice cheie și soluțiile îmbunătățite de stocare vor răspunde mai bine ambițiilor UE în materie de climă.

În cadrul sesiunii plenare din aprilie, deputații au aprobat acordul încheiat cu Consiliul pentru revizuirea orientărilor privind finanțarea proiectelor europene de infrastructură energetică transfrontalieră, astfel încât să se alinieze cu politica UE privind clima și pentru a securiza totodată aprovizionarea.

Rezoluția solicită ca orientările TEN-E să fie în concordanță cu obiectivele UE în materie de energie și climă pentru 2030, cu angajamentul pe termen lung privind decarbonizarea și cu principiul „eficiența energetică pe primul loc”.

Încetarea susținerii UE pentru infrastructurile de gaze naturale și combustibili fosili

Noile reguli vor retrage treptat finanțările UE pentru proiecte legate de gaze naturale și le vor redirecționa spre infrastructura necesară hidrogenului, precum și spre soluții de captare și stocare a carbonului. De asemenea, regulile impun criterii de durabilitate obligatorii. Toate noile proiecte de infrastructură trebuie să contribuie la obiectivele climatice ale UE pentru 2030 și 2050, încheind sprijinul acordat de UE pentru infrastructura necesară combustibililor fosili.


Eurodeputații au asigurat finanțare pentru proiecte care refolosesc infrastructura existentă pentru gaze naturale pentru transportul și stocarea hidrogenului pe o perioadă de tranziție. Ei au insistat, totodată, pentru mai multe proiecte de energie regenerabilă offshore și pentru facilitarea integrării acestora în rețelele UE.

Aflați ce face UE pentru decarbonizarea sectorului energetic.

Rețelele transeuropene de energie (TEN-E)

Rețelele transeuropene de energie (TEN-E) urmăresc să conecteze infrastructura energetică a țărilor din UE. Acestea identifică proiecte de interes comun (PIC), în cadrul cărora țările pot colabora pentru a dezvolta rețele de energie mai bine conectate, și asigură finanțare pentru infrastructuri energetice noi.

Politica este în curs de reexaminare pentru a se asigura că este în conformitate cu obiectivul de neutralitate climatică al Pactului Verde european.

Proiectele de interes comun (PIC)

  • Proiecte-cheie de infrastructură transfrontalieră care leagă sistemele energetice ale țărilor UE
  • Proiectele de pe această listă pot beneficia de autorizații simplificate și de dreptul de a solicita finanțare din partea UE prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei.
  • Scopul este de a garanta o energie la prețuri accesibile, sigură și durabilă pentru toți și de a realiza decarbonizarea economiei în conformitate cu Acordul de la Paris.
  • Comisia Europeană revizuiește o dată la doi ani lista PIC.

Sprijinul UE pentru „coridoarele energetice” sau electricitate, gaz, petrol, rețele inteligente și rețele de dioxid de carbon are drept scop conectarea regiunilor mai izolate, asigurând livrarea neîntreruptă de energie electrică și gaze în toate regiunile UE. Scopul este, de asemenea, de a consolida interconexiunile transfrontaliere, de a contribui la integrarea energiei din surse regenerabile și de a consolida capacitatea de depozitare locală.

Parlamentul solicită revizuirea orientărilor transeuropene privind energia