Combaterea conținutului online dăunător sau ilegal: ideile Parlamentului

Aflați cum dorește UE să combată conținutul online dăunător sau ilegal, protejând totodată libertatea de exprimare.

©AdobeStock_vegefox.com
©AdobeStock_vegefox.com

Pe 5 iulie Parlamentul a aprobat actul legislativ privind serviciile digitale pentru a oferi economiei digitale în rapidă evoluție un cadru la nivelul UE și pentru a stabili standarde pentru restul lumii. Unul dintre aspectele fundamentale dorit de eurodeputați îl reprezintă protecția utilizatorilor împotriva conținutului dăunător sau ilegal.

Eliminarea conținutului ilegal, protejarea drepturilor și libertăților


Potrivit deputaților, acțiunile voluntare ale platformelor nu erau suficiente. Aceștia doreau norme clare la nivelul UE pentru moderarea conținutului, cu aplicarea așa-numitului mecanism de „notificare și acțiune”. Normele ar trebui să garanteze că mecanismul:

  • este eficient – utilizatorii vor putea semnala ușor intermediarilor online posibilele conținuturi ilegale, astfel încât aceștia să le poată elimina rapid
  • nu este utilizat abuziv - dacă un conținut este semnalat sau eliminat, utilizatorii afectați vor fi informați și vor putea contesta decizia în fața unui organism național de soluționare a litigiilor
  • respectă drepturile și libertățile utilizatorilor, cum ar fi libertatea de exprimare și de informare, astfel încât intermediarii online să elimine conținutul ilegal într-un mod diligent, proporțional și nediscriminatoriu și să nu elimine conținut care nu este ilegal

Dacă utilizatorii contestă o decizie a platformelor cu privire la ilegalitatea conținutului generat de aceștia, ei vor putea să atace această decizie în justiție.

Pe lângă faptul că este eliminat, în cazul în care conținutul online ilegal constituie o infracțiune, ar trebui să facă obiectul unei anchete desfășurate de către autoritățile de aplicare a legii și de către justiție. Platformele online vor fi obligate să raporteze autorității competente infracțiunile grave.


Modalități de combatere a conținutului dăunător


Pentru a aborda problema conținutului dăunător, cum ar fi discursul de incitare la ură sau dezinformarea, regulile impun mai multă transparență din partea platformelor, inclusiv cu privire la politicile acestora de monetizare.


Mai multe opțiuni pentru utilizatori în legătură cu ceea ce văd online


Normele oferă utilizatorilor un control mai mare asupra conținutului pe care îl văd și posibilitatea de a renunța complet la organizarea conținuturilor.

Este inclusă totodată o reglementare mai strictă a publicității țintite, inclusiv prin interzicerea anunțurilor publicitare direcționate către minori și folosirea datelor confidențiale (cum ar fi orientarea sexuală, religia sau etnia).

Comisia a prezentat propunerile de acte legislative privind piețele și serviciile digitale pe 15 decembrie 2020. Parlamentul a adoptat ambele acte pe 5 iulie 2022, după încheierea negocierilor cu Consiliul.

Se preconizează aprobarea Actului legislativ privind piețele digitale în Consiliu în luna iulie și a celui privind serviciile digitale în luna septembrie. Pentru detalii privind momentul în care noile norme se vor aplica efectiv, vă rugăm să citiți comunicatul de presă din secțiunea de Informații suplimentare.

Citiți mai multe explicații despre Actele legislative ale UE cu privire la piețele digitale și serviciile digitale