30 de ani de piață unică a UE: drumul parcurs (video) 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Chiar dacă piața unică a UE este încă un șantier deschis, ea a parcurs un drum lung în ceea ce privește ușurarea vieții de zi cu zi a cetățenilor și companiilor.

Piața unică, lansată în 1993, a instituit libera circulație a mărfurilor, serviciilor, capitalurilor și persoanelor în întreaga UE. Parlamentul European a discutat în ianuarie 2023 despre modul în care aceasta a transformat Europa și despre cum îi putem folosi pe deplin potențialul.


Deputații au adoptat o rezoluție prin care afirmă că beneficiile aduse de pieța unică nu sunt un dat, având în vedere provocările cu care se confruntă UE, de la conflictul geopolitic pe termen lung la schimbările climatice.


Deputații au cerut un angajament reînnoit din partea statelor membre și a instituțiilor UE, precum și un plan de acțiune pentru consolidarea în continuare a pieței unice, în special în domenii precum serviciile, energia, telecomunicațiile și cel digital.


Piața unică de-a lungul anilor


Piața unică este una dintre pietrele de temelie ale integrării UE, aceasta reunind peste 450 de milioane de europeni.


Bazele sale au fost puse prin Actul Unic European, semnat în 1986, cu scopul de a înlătura obstacolele care făceau dificil exportul către o altă țară a UE. Până la sfârșitul anului 1992, majoritatea barierelor în calea comerțului fuseseră ridicate, astfel încât 1993 a marcat începutul pieței unice.


În anii care au urmat, companiilor din întreaga UE le-a fost mai ușor să ofere produse și servicii clienților din alte țări ale UE, iar cetățenii europeni au putut profita de oportunitățile de a trăi, de a lucra și de a studia peste granițe.


Urmăriți videoclipul nostru pentru a descoperi momentele importante în dezvoltarea pieței unice.

Noi provocări


La treizeci de ani de la lansare, Parlamentul European continuă să lucreze la îmbunătățirea pieței unice. Noile reguli urmăresc să reglementeze platformele digitale, să introducă un încărcător comun pentru majoritatea dispozitivelor mobile și să facă produsele și mai sigure.


Deputații fac eforturi pentru recunoașterea dreptului de a repara produsele, pentru a limita creșterea deșeurilor, lucrând totodată pentru a face piața unică mai rezistentă la crize.


Aflați mai multe despre avantajele și provocările pieței unice.