Legea privind industria cu zero emisii nete: încurajarea tehnologiilor curate în Europa 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Europa a rămas în urmă în ceea ce privește implementarea tehnologiilor de energie curată, însă o nouă inițiativă a UE urmărește să îmbunătățească această situație.

Argumente pentru susținerea tehnologiilor de energie curată


Implementarea tehnologiilor pentru energie curată, cum ar fi instalațiile de energie solară și eoliană, dar și stocarea carbonului, este esențială pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE pentru 2030 și 2050.


Conform unui raport din 2023 al Agenției Internaționale pentru Energie, dacă țările din întreaga lume își pun în aplicare pe deplin angajamentele în materie de energie și climă, piața tehnologiilor cheie pentru energie curată ar putea crește de peste trei ori până în 2030 în comparație cu nivelul său actual. Numărul locurilor de muncă din acest sector ar putea crește la rândul său de la șase milioane astăzi la 14 milioane.


Cu toate acestea, Europa importă în mare măsură aceste tehnologii, în timp ce alte țări și-au intensificat eforturile pentru a-și extinde capacitatea de producție a energiei curate.

Obiectivele legii privind industria cu zero emisii nete


În martie 2023, Comisia Europeană a propus legea privind industria cu zero emisii nete, care își propune să întărească capacitatea de producție europeană în domeniul tehnologiilor pentru energie curată.


Acest act legislativ face parte din Pactul verde european și va oferi baza pentru un sistem energetic accesibil, fiabil și durabil. Totodată, acest lucru ar trebui să aducă o creștere a competitivității și rezilienței industriei UE.

Potrivit Comisiei, legislația ar trebui, de asemenea, să reducă riscul de a înlocui dependența anterioară a UE de combustibili fosili din Rusia cu noi dependențe strategice.

Aflați mai multe despre tranziția verde a UE.


Elemente cheie ale legii privind industria cu zero emisii nete


Legea propune măsuri menite să garanteze că până în 2030 UE este capabilă să-și producă cel puțin 40% din propriile tehnologii verzi. Legea își propune să promoveze tehnologiile solare fotovoltaice și termice; tehnologiile eoliene pe țărm și pe mare (onshore și offshore) regenerabile; tehnologii de acumulare/stocare și altele.


Legea stabilește ca obiectiv al UE stocarea a cel puțin 50 de milioane de tone de CO2 până în 2030.


Regulile urmăresc, de asemenea, să sprijine dezvoltarea competențelor necesare pentru industriile de energie curată la nivelul UE și la nivel local.

Ce propun eurodeputații?


Comisia pentru industrie a Parlamentului și-a adoptat poziția cu privire la această legislație în octombrie 2023. În amendamentele aduse, membrii comisiei au propus:

  • extinderea domeniului de aplicare a proiectului legislativ pentru a include componente, materiale și mașini pentru producerea de tehnologii de energie curată;
  • elaborarea unei liste mai largi și mai cuprinzătoare de tehnologii care să fie incluse
  • accelerarea procesului de autorizare
  • crearea condițiilor pentru înființarea de parcuri industriale cu tehnologie curată

 

Pașii următori


Deputații vor vota poziția Parlamentului în sesiunea plenară din 20-23 noiembrie. Odată ce atât Parlamentul, cât și Consiliul și-au adoptat pozițiile, vor începe negocierile privind forma finală a legii.