Raif Badawi, opoziția democratică din Venezuela și Boris Nemtsov sunt finaliștii Premiului Saharov în 2015 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Finaliștii Premiului Saharov 2015 sunt: Raif Badawi, Unidad Venezuela și Boris Nemtsov © Courtesy of Amnesty International & © AP images/European Union - EP  

Bloggerul saudit Raif Badawi, opoziția democratică din Venezuela și liderul opoziției ruse Boris Nemtsov, asasinat în februarie 2015, sunt finaliștii Premiului Saharov în 2015. Finaliștii au fost aleși prin vot în cadrul unei reuniuni comune a comisiilor pentru afaceri externe, dezvoltare și drepturile omului. Laureatul va fi ales de președintele Parlamentului, împreună cu liderii grupurilor politice, pe 29 octombrie. Ceremonia acordării premiului va avea loc pe 16 decembrie, la Strasbourg.

Finaliștii anului 2015 sunt:


Raif Badawi: blogger din Arabia Saudită, autor al site-ului web Liberalii saudiți liberi. A fost arestat în 2012 și condamnat mai târziu la 10 ani de închisoare, 1.000 de lovituri de bici și o amendă substanțială pentru insultarea valorilor islamice pe site-ul său. A primit 50 de lovituri în ianuarie 2015, celelalte fiind amânate în urma protestelor internaționale. Badawi a fost nominalizat de grupurile S&D, CRE și Verzi/ALE.


„Nu îmi pot imagina că astăzi, aici, cineva poate fi legat în public și biciuit doar pentru curajul de a-și exprima propriile opinii, Nominalizându-l pe Raif Badawi, dorim să îi onorăm pe toți cei care luptă pentru libertatea de exprimare în lume”, a spus eurodeputatul Pier Antonio Panzeri (S&D, Italia) la prezentarea nominalizărilor, în septembrie.


„Grupul Conservatorii și Reformiștii Europeni susține candidatura”, a adăugat eurodeputata Anna Fotyga (CRE, Polonia).


Tamás Meszerics (Verzi/ALE, Ungaria) a spus că, în calitate de blogger trăind într-unul dintre cele mai opresive regimuri din lume, „Badawi reprezintă un simbol al luptei pentru libertatea de exprimare”. „Europa nu poate rămâne mută când astfel de oameni suferă tortură sau moarte doar pentru că își exprimă ideile în Arabia Saudită”, a adăugat dumnealui.


Opoziția democratică din Venezuela, reprezentată de Mesa de la Unidad Democrática – o coaliție electorală formată în 2008 pentru unificarea opoziției la partidului președintelui Hugo Chávez – și prizonierii politici. Nominalizarea a fost făcută de PPE și eurodeputații Fernando Maura Barandiarán și Dita Charanzová.


„Deși guvernul din Venezuela a fost ales democratic, în momentul de față, acesta exercită un control totalitarist asupra populației. Acest grup face parte din opoziția democratică din Venezuela: luptă pentru drepturile lor”, a spus eurodeputatul spaniol Luis de Grandes Pascual în numele PPE.


Fernando Maura Barandiarán (ALDE, Spania) a spus că acordarea Premiului Saharov opoziției democratice din Venezuela ar însemna un sprijin și acordarea unei protecții acestei mișcări.


Boris Nemtsov, fizician rus, fost viceprim-ministru și politician din opoziție, asasinat în februarie 2015 la Moscova. A fost nominalizat de ALDE.


„Un lider al societății civile ruse, care a luptat pentru o Rusie democratică, prosperă și pașnică. În calitate de lider al opoziției și activist al societății civile, domnul Nemțov a luptat pentru demascarea corupției și a abuzului de putere din Rusia. Și a plătit cu viața”, a spus Urmas Paet (ALDE, Estonia).


„Avem trei candidați excelenți, ce au toate calitățile pentru a deveni laureați ai Premiului Saharov", a declarat doamna Valenciano, președinta subcomisiei pentru drepturile omului, după vot. Elmar Brok, președintele comisiei pentru afaceri externe, a adăugat că alegerea lui Badawi „arată că apărăm libertatea de exprimare", că sprijinirea opoziției din Venezuela „este un mesaj că vrem un proces democratic în Venezuela" și că selectarea lui Boris Nemțov, care a fost ucis în Rusia din cauza rolului său de opoziție, „prezintă nemulțumirea noastră față de situația drepturilor omului în Rusia".


Premiul Saharov: ce este și cum funcționează


Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. Onorează persone și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Anul trecut, laureat a fost Denis Mukwege.


Nominalizările pentru Premiul Sakharov se pot face de grupurile politice sau un grup de cel puțin 40 de eurodeputați. Comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare aleg prin vot trei finaliști, iar mai târziu, câștigătorul este ales de Conferința Președinților.