Ce s-a întâmplat în plen: puteri Europol, reforma sistemului de azil, liberalizarea vizelor pentru Turcia  

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

În timpul plenului din această lună au fost aprobate puteri noi pentru a ajuta Europolul să lupte împotriva terorismului, criminalității informatice și altor infracțiuni. Eurodeputații au evaluat propunerile privind regulamentul Dublin și au afirmat că trebuie să existe solidaritate între statele membre pentru a avea un sistem de azil eficient. De asemenea, deputații au declarat că Turcia trebuie să îndeplinească criteriile UE pentru a le permite cetățenilor să călătorească fără viză în UE.

Mai multe puteri pentru Europol

Conform noilor norme ale agenției UE pentru aplicarea legilor, se vor înființa mult mai ușor unități specializate pentru a contracara posibile amenințări. Noile puteri vin cu garanții privind protecția datelor și instrumente pentru supravegherea democratică. Consultați infograficul nostru. (regulament, miercuri)


Regulamentul Dublin

Reforma propusă pentru sistemul de azil UE trebuie să se bazeze pe solidaritate între statele membre deoarece acest lucru va asigura o coordonare mai eficientă a cererilor de azil. Noile norme spun că cererile de azil ar trebui să fie gestionate de prima țară din UE pe care a ales-o solicitantul. (dezbatere cu comisarii Frans Timmermans și Dimitris Avramopoulos, miercuri)

 

Schengen

Trebuie să existe o securitate mai mare pentru granițele UE pentru a restabili zona de liberă circulație fără pașaport. (dezbatere, miercuri)


Liberalizarea vizelor pentru Turcia

Eurodeputații și-au exprimat îngrijorările legate de lipsa de progres spre îndeplinirea condițiilor preliminare pentru liberalizarea vizelor. (dezbatere, miercuri)


Programul de ajustare din Grecia

Grupurile politice de centru-stânga S&D, Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, Verzi/Alianța Liberă Europeană, dar și Conservatorii și Reformiștii Europeni i-au avertizat pe creditorii Greciei și pe FMI să nu mai impună reforme asupra țării și au insistat asupra reducerii datoriilor. Grupul politic de centru-dreapta PPE a subliniat nevoia de reforme. (rezoluție, joi)


Concediul parental

Statele membre ar trebui să se asigure că plata concediului parental este corespunzătoare atât pentru femei cât și pentru bărbați. Acest lucru va trebui să încurajeze bărbații să-și ia acest concediu pentru ca femeile să-și poată păstra perspectivele profesionale. (rezoluție, joi)


Traficul de persoane

Statele membre ar trebui să protejeze mai mult victimele traficului de persoane și să se concentreze mai ales pe femei și pe copii, fiindcă aceștia sunt mult mai vulnerabili. Citiți interviul nostru. (rezoluție, joi)


Rapoartele privind impozitul corporațiilor

Strategia privind schimbul de rapoarte între autoritățile naționale pentru impozite este un pas important în combaterea planificărilor fiscale, dar Comisia Europeană trebuie să aibă acces deplin la informații. (consultare, joi)


Economia de piață a Chinei

Până în momentul în care China va îndeplini criteriile privind economia de piață, prețurile pentru export către UE vor fi investigate pentru anti-dumping. Acest lucru trebuie să fie în conformitate cu obligațiile Chinei și ale UE către Organizația Mondială a Comerțului. (rezoluție, joi)


Nord Stream 2

Eurodeputații au spus luni că acest proiect este împotriva obiectivelor Uniunii Energetice. Unii au susținut că proiectul nu este justificat din punct de vedere economic sau în ceea ce privește acțiunile climatice și că, dimpotrivă, arată motive geopolitice.


Un grup de utilizatori de Instagram au fost invitați la Parlament pentru a surprinde momente memorabile de la ședințele plenare.