Planul Juncker pentru investiții în UE: rezultate

Eurodeputații au dezbătut miercuri progresul planului de investiții în valoare de 315 miliarde de euro, care își dorește să mobilizeze investițiile publice și private și să ajute redresarea economiei. Acest plan este unul dintre cele mai ambițioase eforturi ale Comisiei lui Jean-Claude Juncker. Conform Comisiei, operațiunile sale au avut un început încurajator. Deputații europeni au avut opinii variate.

Jean-Claude Juncker la Parlamentul European.
Jean-Claude Juncker la Parlamentul European

Dezbaterea în plen


Planul Juncker a fost dezbătut în plenul Parlamentului European pe 8 iunie. Au existat critici la adresa eficienței acestuia, dar și voci care au cerut acordarea de timp Planului pentru ca acesta să își atingă potențialul. Cele mai mari grupuri politice (S&D & PPE) au susținut prelungirea Fondului european pentru investiții strategice.


Gianni Pittella (S&D, Italia) a spus că planul trebuie să fie o reacție serioasă și specifică la criza economică, iar Othmar Karas (PPE, Austria) a justificat faptul că Planul nu și-a îndeplinit obiectivele spunând că este vorba despre „un maraton”, care trebuie să continue în același mod.


Planul a fost criticat de către grupurile politice mai mici, cu accent pe proiectele care au primit investiții. Pavel Telička (ALDE, Republica Cehă) a arătat asemănările cu alte programe, adăugând că nu este sigur că „îndeplinim obiectivele de generare a valorii adăugate”.


Disparitățile regionale reprezintă o problemă majoră pentru GUE/NGL și Grupul Verzilor/ALE. Reprezentanții acestora au spus că Planul favorizează regiunile bogate și dezvoltate și corporațiile multinaționale. „Planul ar trebui să se concentreze pe țările care nu au investiții și capacitate de investire; Germania are cea mai mare capacitate din lume pentru investiții”, a spus Philippe Lamberts (Verzi/ALE, Belgia).

Eurodeputații discută cu comisarul Jyrki Katainen despre Planul Juncker
Eurodeputații discută cu comisarul Jyrki Katainen despre Planul Juncker

Rezultatele Planului

Parlamentul a aprobat pe 24 iunie 2015 un regulament care instituie Fondul european pentru investiții strategice gestionat grupul Băncii Europene de Investiții.


Au fost aprobate 64 de proiecte până în momentul de față, iar Fondul european pentru investiții strategice a oferit 9,3 miliarde de euro pentru finanțarea lor. Fondul european pentru investiții strategice, care face parte din Banca Europeană de Investiții, specializat pe finanțarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM), a aprobat 185 acorduri de finanțare. EFSI a aprobat pentru aceste acorduri finanțare în valoare de 3,5 miliarde de euro, iar peste 140.000 de IMM-uri vor beneficia de pe urma acestora. Investiția totală pentru aceste operațiuni se estimează că va ajunge la 100 miliarde de euro.


Sectoarele privind energia, cercetarea și dezvoltarea, transportul și proiectele digitale reprezintă 75% din totalul proiectelor aprobate. Majoritatea proiectelor aprobate provin din țări cu economii considerabile, precum Franța, Italia, Germania, Marea Britanie și Spania.


Inițiative viitoare

Comisia Europeană a anunțat pe 1 iunie că va prelungi această inițiativă cu încă trei ani și va intensifica sprijinul pentru IMM-uri. De asemenea, va încerca să îmbunătățească serviciile de consultanță pentru cei care cer finanțare pentru proiectele lor.


Pe 1 iunie a fost lansat Portalul european pentru proiecte de investiții pentru a aduce împreună investitori și proiecte. Mai mult, Comisia Europeană își dorește să introducă modele similare de finanțare și în alte state din afara UE.


Cum funcționează?

Uniunea Europeană va furniza o garanție de 16 miliarde de euro pentru Fondul european pentru investiții strategice (EFSI), iar 5 miliarde vor veni din partea Băncii Europene de Investiții (BEI). Garanția va absorbi pierderile inițiale și îi va permite Băncii Europene de Investiții să finanțeze proiecte mai riscante și să atragă investitori publici (guverne) sau privați.


Fondul european pentru investiții strategice va funcționa pe două niveluri: va avea o infrastructură mare și proiecte inovatoare și va avea acorduri de finanțare pentru IMM-uri.


 

Cum o duc întreprinderile mici şi cele nou înfiinţate în cadrul planului de investiţii al Comisiei? S-au materializat marile promisiuni legate de creştere economică şi locuri de muncă? Eurodeputaţii ne prezintă punctul lor de vedere.

Mai multe informaţii

Cum se va derula componenta-cheie a planului Juncker, fondul de 315 miliarde de euro pentru investiţii strategice, şi cum vor fi create locurile de muncă promise?