Ce am aflat din plen: Brexit, refugiați și abordarea emisiilor

Brexit-ul și consecințele sale au fost dezbătute în plen după summitul UE de săptămâna trecută. Eurodeputații au spus că este timpul ca liderii politici ai UE să vorbească în numele Uniunii. Parlamentul a insistat în această sesiune asupra nevoii de protecție a denunțătorilor care dezvăluie scandaluri majore precum „Panama papers” și a dat undă verde protecției comune a frontierelor externe UE.

Ce am aflat din plen: Brexit, refugiați și abordarea emisiilor

Liderii politici ai UE trebuie să susțină și să apere Uniunea, spun eurodeputații în dezbaterea de marți privind rezultatele summitului UE despre Brexit. Anumiți eurodeputați au insistat ca acțiunile UE să fie mai transparente, politicile sale mai orientate către societate, iar toți au fost de acord că indiferent de rezultatul negocierilor cu Regatul Unit, nu va exista o întoarcere la normal pentru Europa. Eurodeputații au discutat rezultatele referendumului într-o sesiune plenară extraordinară organizată marți, 28 iunie.


Parlamentul a aprobat miercuri planurile noi privind înființarea unui sistem de control al frontierelor UE pentru a ajuta statele membre care se confruntă cu probleme. Într-un sondaj Eurobarometru recent, 71% dintre participanți au declarat că își doresc mai multe acțiuni UE pentru protecția frontierelor externe. Raportorul Artis Pabriks (PPE, Letonia) ne-a răspuns la un interviu organizat pe pagina Facebook.


Pentru a exista un sistem corect privind plata impozitelor de către companii, trebuie să existe un registru care să conțină beneficiarii efectivi ai companiei. De asemenea, trebuie să existe sancțiuni împotriva paradisurilor fiscale și coduri de conduită pentru bănci, au declarat eurodeputații într-o rezoluție fără caracter legislativ votată miercuri.


Ce ar putea avea în comun mașinile de tuns iarba, locomotivele și bărcile? Motoarele lor diesel, bineînțeles. Eurodeputații au aprobat norme noi care impun limite stricte privind emisiile lor. Aceste motoare diesel sunt responsabile pentru 15% din NOx și 5% din emisiile de oxizi de azot în UE.

Integrarea refugiaților pe piața muncii este crucială pentru demnitatea și bunăstarea lor și pentru binele economiilor din țările gazdă. Totuși, trebuie să existe norme clare pentru protecția muncitorilor locali, spune eurodeputatul Brando Benifei (S&D, Italia), într-o rezoluție fără caracter obligatoriu.


Companiile care furnizează infrastructuri critice precum electricitate sau control al traficului aerian vor trebui să demonstreze că sunt capabile să reziste atacurilor cibernetice, conform noilor norme aprobate miercuri de către eurodeputați.


Mai multe locuri de muncă, consolidarea drepturilor sociale și gestionarea crizei migrației ar trebui să fie în agenda acțiunilor Comisiei în 2017, a spus Parlamentul într-o rezoluție aprobată miercuri în plen.


Membrii au votat miercuri îmbunătățiri privind etichetarea eficienței energetice pentru aparatele de uz casnic precum frigidere și mașini de spălat, propunând să se înlocuiască scara actuală de la A+++ la D cu o scară simplă de la A la G.


Membrii au respins joi propunerea Comisiei referitoare la băuturile energizante sau zaharoase ce conțin cafeină. Acestea nu trebuie să afișeze informații referitoare la stimularea vigilenței și a concentrării.


Eurodeputații l-au întâmpinat miercuri pe prim-ministrul Slovaciei pentru a dezbate prioritățile țării din următoarele șase luni privind economia, piața internă, migrația și relațiile externe. Eurodeputații au lăudat marți eficiența președinției olandeze a Consiliului UE.

Mai multe informaţii