Premiul Saharov 2016: nominalizările 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Andrei Saharov, desen de Ali Ferzat, laureat al Premiului Saharov în 2011 ©Ali Ferzat 2016  

Can Dündar și apărătorii libertății de gândire și exprimare din Turcia, liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, supraviețuitoarele yazidite Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar și militantul uigur Ilham Tohti sunt nominalizați anul acesta pentru Premiul Saharov. Aceștia au fost prezentați oficial joi, 6 octombrie, la o reuniune comună a comisiilor pentru afaceri externe, dezvoltare și drepturile omului. Laureatul premiului va fi selectat pe 27 octombrie.

Nominalizările pentru Premiul Saharov pentru libertate de gândire sunt:


Fostul editor-șef al ziarului turcesc Cumhuriyet, Can Dündar, a fost arestat în noiembrie 2015, după ce ziarul său a publicat imagini ce arătau cum serviciile de informații din Turcia furnizau arme rebelilor din Siria. A fost condamnat la cinci ani și 10 luni de închisoare pentru „dezvăluirea unor secrete de stat”. A făcut apel împotriva verdictului. A supraviețuit unui atentat de asasinare și trăiește în exil. Nominalizat de Grupul Verzilor/ALE, EFDD și GUE/NGL.


Pentru Marie-Christine Vergiat (GUE / NGL, Franța), Dündar „este un simbol privind atacurile asupra libertății presei în Turcia". La rândul său, Ska Keller (Verzi / ALE), l-a numit pe Dündar „un simbol viu al libertății de gândire". Fabio Massimo Castaldo (EFDD, Italia) a amintit că alți jurnaliști din Turcia au fost, de asemenea, arestați și mai multe site-uri web au fost închise. „Prin acordarea acestui premiu lui Dündar extindem acest premiu la toți cei care au dar dovadă de curaj asemănător”, a punctat Fabio Massimo Castaldo.


Mustafa Djemilev a fost președinte al parlamentului tătarilor din Crimeea, disident sovietic și membru în parlamentul ucrainean. Se luptă pentru drepturile omului și drepturile minorităților de peste o jumătate de secol. Avea șase luni când a fost deportat cu familia sa în Asia Centrală alături de toată populația tătarilor din Crimeea și nu s-a putut întoarce decât după 45 de ani. Acum, în urma anexării Crimeii de către Rusia, activistului îi este, din nou, interzisă intrarea în Crimeea. Este nominalizat de PPE și CRE.


Jacek Saryusz-Wolski (PPE, Polonia) a evidențiat „lupta necontenită pentru libertate și drepturile omului" pe care o duce Mustafa Djemilev. Tunne Kelam (PPE, Estonia) a adăugat că Mustafa Djemilev „luptă nu doar pentru drepturile tătarilor din Crimeea, ci și pentru drepturile comunității de ucrainieni”. Charles Tannock (CRE, Marea Britanie) a reamintit că, la fel ca Saharov, Djemilev este un disident sovietic și a luptat împotriva „tiraniei și opresiunii comuniste”.


Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar militează pentru comunitatea yazidită și femeile afectate de violența sexuală a campaniei ISIS. Sunt din Kocho, unul dintre orașele de lângă Sinjar (în Irak) masacrate de ISIS în vara anului 2014. Se numără printre miile de fete și femei yazidite răpite de militanții ISIS și forțate să facă sclavie sexuală. Murad promovează și recunoașterea genocidului yazidit. Sunt nominalizate de S&D. Nadia Murad Basee este nominalizată separat și de ALDE.


„Aceste două femei sunt admirabile, tinere și curajoase și simbolizează ce e mai bun în spiritul european”, consideră Beatriz Becerra Basterrechea (ALDE, Spania). La rândul său, Josef Weidenholzer (S&D, Austria) a subliniat că nominalizarea lor este „un omagiu adus femeilor și fetelor care sunt primele victime în caz de conflict, cât și tuturor minoritățile religioase, care sunt victime ale genocidului”.


Activist pașnic pentru minoritatea uigură în China, Ilham Tohti execută o pedeapsă cu închisoarea pe viață. A fost condamnat pentru „separatism” în punerea bazelor site-ului Uyghur Online, care avea ca scop promovarea înțelegerii între uiguri și chinezii han. Este nominalizat de eurodeputatul Ilhan Kyuchyuk și 42 de alți eurodeputați.


Tohti este un „liber cugetător care crede în drepturile omului, statul de drept, coexistența pașnică între grupurile etnice și un viitor democratic pentru China", a spus domnul Kyuchyuk.


Pe 11 octombrie va avea loc în comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare votul pentru cei trei finaliști. Conferința Președinților va anunța câștigătorul pe 27 octombrie.


Premiul Saharov: ce este și cum funcționează


Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. Onorează persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Anul trecut, laureat a fost Raif Badawi.


Nominalizările pentru Premiul Sakharov se pot face de grupurile politice sau un grup de cel puțin 40 de eurodeputați. Comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare aleg prin vot trei finaliști, iar mai târziu, câștigătorul este ales de Conferința Președinților.

Infografic