Parlamentul este pregătit să-şi aleagă noul preşedinte

Noul preşedinte al Parlamentului European va fi ales marţi, 17 ianuarie, şi îl va înlocui pe Martin Schulz, după cinci ani de mandat. Sunt şapte candidaturi oficiale înaintea primului tur de scrutin, care va avea loc marţi dimineaţă, dar pot fi adăugate sau retrase altele înainte de fiecare rundă de vot, dacă preşedintele nu va fi ales din prima etapă. Urmăriţi discursurile candidaţilor marţi dimineaţă şi procesul de votare în direct pe site-ul nostru, dar şi pe platformele de socializare.

Carousel

Calendarul alegerilor


Alegerea noului preşedinte al Parlamentului European începe la ora 09:00 CET, cu discursurile candidaţilor, care sunt urmate de maximum patru runde de vot secrete, conduse de preşedintele în exerciţiu, Martin Schulz.


  •     09:00 prezentări de câte trei minute pentru de fiecare candidat, urmat de un prim vot secret
  •     11:30 Rezultatul primului tur de scrutin
  •     15:00 Rezultatul celui de-al doilea tur de scrutin
  •     19:00 Rezultatul celui de-al treilea tur de scrutin
  •     21:00 Rezultatul celui de-al patrulea tur de scrutin


Cum puteţi urmări scrutinul


Site-ul web al Parlamentului European și conturile platformelor sale de socializare, Facebook, Twitter și Snapchat vor transmite întreaga procedură, fluxul intervențiilor și procedura de votare în direct.


Pentru a urmări evenimentul în direct pe site-ul nostru, intraţi aici.


Pe contul de Facebook al Parlamentului, veţi putea afla informaţii în timp real, pe parcursul desfăşurării întregului eveniment, de la 09:00 până seara târziu, inclusiv discursul noului preşedinte ales.


Pe Twitter, vom avea, printre altele, informații transmise în direct cu privire la candidați, înainte de fiecare vot și de rezultate. Puteți verifica, de asemenea, contul Twitter al Parlamentului pentru jurnaliști aici.


Dacă sunteţi utilizator de snapchat şi v-ar plăcea să vedeţi ce se petrece „în culisele” alegerilor, puteţi pur şi simplu să tastaţi numele nostru de utilizator „europarl”, pentru a vedea activitatea noastră.


Parlamentul alege noul preşedinte pentru că ne aflăm la începutul celei de a doua părţi din mandatul de cinci ani pentru perioada 2014-2019. Aşa cum prevăd normele legislative, Parlamentul este ales pentru cinci ani, dar mandatul preşedintelui, vicepreşedinţilor, chestorilor şi al președinților comisiilor este de doi ani şi jumătate. Aşadar, alegerile au loc la începutul mandatului şi la mijlocul acestuia.


Numele candidaţilor, până în prezent


  • Eleonora Forenza, Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică (IT),

  • Jean Lambert, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană  (Marea Britanie),

  • Gianni Pittella, Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European (IT),

  • Laurențiu Rebega, Grupul Europa Națiunilor și a Libertății  (RO),

  • Helga Stevens, Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni  (BE),

  • Antonio Tajani, Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)  (IT) și

  • Guy Verhofstadt, Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa  (BE)


Nominalizările pot fi predate sau retrase înainte de prima şi de a treia rundă. Dacă se va ajunge la a patra rundă, competiţia va fi între primii doi care au obţinut cele mai multe voturi la cea de a treia rundă, în care niciunul nu a putut fi declarat câştigător.

 

Cine poate fi ales pentru funcţia de preşedinte?


Orice deputat european poate candida dacă este susţinut de un grup politic ori de cel puţin 5% din totalul membrilor Parlamentului, adică cel puţin 38 de deputaţi.


Cine câştigă?

 

Un candidat care obţine majoritatea absolută a voturilor exprimate (50% + 1) este declarat câştigător. Buletinele de vot goale sau distruse sunt anulate.


Dacă nu va fi niciun câştigător după primul tur de scrutin, aceiaşi candidaţi sau noii candidaţi pot intra în cursă pentru cea de a doua rundă, în aceleaşi condiţii.  Acest lucru poate fi repetat chiar şi pentru a treia oară, dacă este nevoie.


În cazul în care nimeni nu va fi ales nici în cadrul celui de-al treilea tur de scrutin, votul va fi pentru unul dintre doi cei mai bine clasaţi dintre candidaţi, în cea de-a patra rundă, în care câştigătorul va fi ales cu majoritate simplă. Dacă voturile pentru cei doi sunt la egalitate, câştigător va fi declarat cel mai în vârstă dintre ei.


Cu ce se ocupă preşedintele?


Preşedintele supraveghează întreaga activitate a Parlamentului, a organelor sale de conducere şi dezbaterile din plen. El sau ea reprezintă Parlamentul în toate chestiunile juridice şi relaţiile externe. De asemenea, la începutul fiecărui summit al Consiliului European acesta învederează punctul de vedere al Parlamentului în ceea ce priveşte punctele de pe ordinea de zi a acestuia din urmă.


De asemenea, preşedintele este cel care semnează bugetul UE şi co-semnează legislaţia, alături de preşedintele Consiliului.


14 vicepreședinți, 5 chestori, 22 de comisii


Pe 18 ianuarie, deputaţii europeni vor alege cei 14 vicepreşedinţi şi cinci chestori ai Parlamentului, prin vot secret, în cadrul unei şedinţe prezidate de preşedintele nou-ales. Aceştia vor aproba componenţa numerică a celor 22 de comisii permanente ale Parlamentului. Pe 19 ianuarie, eurodeputaţii vor vota, de asemenea, şi cu privire la numirea membrilor în comisii.

Mai multe informaţii

Infographic illustration
Infografic

Parlamentul pe social media

infographie illustration on how to elect the President of the European Parliament
Infografic