Lecțiile istoriei: Parlamentul comemorează victimele Holocaustului

Membri ai Parlamentului European, reprezentanți ai comunităților evreiești din Europa și alți demnitari s-au adunat miercuri în Parlamentul European, la Bruxelles, pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului.

Ziua Internațională a Comemorării Holocaustului.
Ziua Internațională a Comemorării Holocaustului

Aproximativ șase milioane de evrei au murit în genocidul comis de Germania nazistă în 1940. Președintele PE, Antonio Tajani, a numit Holocaustul „cea mai gravă tragedie din istoria europeană”. „Să ne amintim nu este doar un act de comemorare. Este un proces crucial dacă dorim să evităm repetarea acelorași erori”, a punctat acesta.


Domnul Tajani și-a exprimat îngrijorarea cu privire la persistența crimelor motivate de ură împotriva evreilor, chiar și astăzi, și la scăderea numărului de evrei din Europa.


Președintele PE a subliniat importanța faptului de a ne „aminti de greșelile teribile ale trecutului pentru a ne da posibilitatea de a ne reaminti că Europa a fost întotdeauna în măsură să tragă învățăminte din istorie pentru un viitor bazat pe libertate, democrație și respectarea demnității umane”.

 Domnul Tajani și-a exprimat îngrijorarea cu privire la persistența crimelor motivate de ură împotriva evreilor, chiar și astăzi, și la scăderea numărului de evrei din Europa.
Domnul Tajani și-a exprimat îngrijorarea cu privire la persistența crimelor motivate de ură împotriva evreilor, chiar și astăzi, și la scăderea numărului de evrei din Europa

La rândul său, liderul Congresului Evreiesc European, Dr. Moshe Kantor, a declarat: „Noi, evreii europeni, dorim să rămânem în Europa și să fim loiali ei, așa cum am fost întotdeauna. Ne bazăm ca Europa să continue să arate loialitatea față de noi, loialitatea față de ideea că evreii au un viitor aici, în Europa”.

Ambasadorul UNESCO pentru Educația despre Holocaust Beate Klarsfeld, care a investigat crimele agresorilor naziști și a ajutat ca aceștia să fie aduși în fața justiției, a vorbit despre transformarea Germaniei în anii care au urmat Holocaustul într-o „nouă națiune, o țară nouă, un suflet nou". Ea a subliniat că avem de-a face cu rasism și a xenofobie ca reacții la criza migrației. „Fiecare dintre noi trebuie, prin urmare, să fie vigilent și să se implice civic”, a continuat aceasta.


Beate Klarsfeld și soțul ei, Serge Klarsfeld, și-au petrecut viața urmărind agresorii naziști și criminalii de război. Ea a jucat un rol cheie în aducerea criminalilor de război în fața justiției, inclusiv a lui Klaus Barbie, şeful Gestapo din Franţa, cunoscut ca „Măcelarul din Lyon”. Beate Klarsfeld a fost, de asemenea, candidată la presedinția Germaniei, în 2012.


Printre invitații la ceremonie au fost, de asemenea, fostul prim-ministru britanic Tony Blair, care prezidează Consiliul European pentru toleranță și reconciliere, și regizorul rus Andrei Koncealovski, care a primit o medalie pentru activitatea sa cinematografică împotriva extremismului și intoleranței.

Ziua Internațională a Comemorării Holocaustului are loc în fiecare an la 27 ianuarie, aceeași zi în care, în 1945, trupele sovietice au eliberat lagărul de exterminare de la Auschwitz.