Bugetul UE pe termen lung: mai multă flexibilitate pentru o mai bună abordare a crizelor 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Deputații europeni insistă pentru un buget UE pe termen lung flexibil, care să permită Uniunii să facă față cu succes provocărilor neprevăzute. Acest lucru se reflectă în noul acord dintre Parlament și statele membre, care ajută UE să reacționeze mai bine la crize legate de securitate, migrație sau dezastrele naturale.

Cu un buget stabilit pentru șapte ani, este dificil ca UE să răspundă în mod adecvat la crize neprevăzute. Acesta este motivul pentru care Parlamentul a insistat asupra introducerii unei clauze de revizuire în acordul pentru bugetul pe termen lung actual, cunoscut sub numele de cadru financiar multianual, care a fost adoptat în 2013.


Această clauză permite Comisiei Europene să revizuiască bugetul la jumătatea perioadei și să propună modificări în funcție de necesități.

UE nu poate avea „un sistem de buget fix pentru șapte ani“

Pe 27 martie, comisia pentru bugete de la Parlament a adoptat recomandarea sa cu privire la modul de actualizare a bugetului, după ce s-a ajuns la un acord cu țările UE cu câteva săptămâni în urmă.

Jan Olbrycht (PPE, Polonia) și Isabelle Thomas (S&D, Franța) se ocupă cu revizuirea bugetului în numele Parlamentului. Domnul Olbrycht ne-a spus că Parlamentul a arătat că această revizuire este necesară și că UE nu poate avea „un sistem de buget fix pentru șapte ani“.

Europarlamentarul polonez a spus că, atunci când are loc o criză neprevăzută, noul sistem bugetar permite țărilor să contribuie mai mult la buget, dacă doresc să facă față crizei la nivel UE.

Doamna Thomas a adăugat că „există discrepanțe între politicile mari atunci când vine vorba de migrație, securitate, investiții, tineret, în comparație cu un buget foarte mic“.


6 miliarde de euro în plus pentru priorități

În plus față de actualizarea sistemului de buget, Parlamentul și statele membre au convenit să sprijine o propunere a Comisiei de a utiliza o sumă suplimentară de 6 miliarde de euro pentru a stimula creșterea economică și crearea de locuri de muncă, pentru a combate criza migrației și a consolida securitatea în anii următori.

Cei doi deputați care se ocupă de bugetul pe termen lung intenționează să publice în luna noiembrie documentul cu poziția lor privind felul în care ar trebui să arate bugetul următor.

Ce urmează 

Deputații europeni votează asupra regulamentului revizuit în plen, pe 5 aprilie. Consiliul va trebui, de asemenea, să-l adopte în unanimitate înainte ca acesta să poată intra în vigoare.

Bugetul UE pe termen lung 
  • În plus față de bugetul anual, UE are un buget pe termen lung pentru o perioadă de cel puțin cinci ani. 
  • Bugetul actual, care acoperă perioada 2014-2020, se ridică la €963,5 miliarde (prețuri 2011). 
  • Este primul buget pe termen lung care este mai mic decât cel anterior.