Opoziția democratică din Venezuela va primi Premiul Saharov 2017 

 
 

Distribuiți această pagină: 

Opoziția democratică din Venezuela va primi Premiul Saharov 2017 pe 13 decembrie. Urmăriți ceremonia în direct și clipul video de mai jos pentru detalii despre laureați.

Turbulențele politice și economice din Venezuela

Venezuela se confruntă cu o gravă criză politică și economică. Creșterea inflației a făcut ca milioane de venezueleni să fie nevoiți să se lupte pentru a supraviețui, a cumpăra alimente sau medicamente. Peste 120 de persoane au murit de la începutul anului în demonstrații stradale, majoritatea împotriva guvernului lui Nicolas Maduro. Adunarea Națională condusă de opoziție a fost desființată și, potrivit Foro Penal Venezolano, în prezent există încă 300 de prizonieri politici în țară.

Premiul Saharov este un tribut adus luptei poporului venezuelean

Pe 26 octombrie, președintele Parlamentului, Antonio Tajani, și liderii grupurilor politice au acordat Premiul Saharov pentru libertatea de gândire 2017 Opoziției Democratice din Venezuela. Aceasta include Adunarea Națională (reprezentată de președintele Julio Borges) și toți deținuții politici enumerați de Foro Penal Venezolano, reprezentați de Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos și Andrea González.

„Cred că acest premiu, mai mult decât pentru conducere, mai mult decât pentru prizonierii politici, cred că acest premiu este o recunoaștere pentru fiecare venezuelean. Pentru oamenii din Venezuela care luptă de ani de zile în orice loc pentru libertate”, ne-a spus domnul Borges într-un interviu.

Miercuri, Julio Borges, Antonio Ledezma, membri ai familiilor și reprezentanți ai celorlalți deținuți politici vor fi la Strasbourg pentru a primi Premiul Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European, în cadrul unei ceremonii organizate pe 13 decembrie, la ora 12.00 CET.

 

Urmăriți ceremonia în direct și trimiteți întrebări

 

Urmăriți ceremonia live pe site-ul Parlamentului European și pe pagina Parlamentului pe Facebook. Ceremonia va fi urmată de o conferință de presă și de un interviu în direct pe Facebook cu reprezentanții Opoziției Democratice din Venezuela, la ora 16.00 CET.

 

Despre Premiul Saharov

 

Parlamentul European acordă din 1988 Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, numit în onoarea fizicianului și disidentului politic sovietic Andrei Saharov, persoanelor și organizațiilor care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Nelson Mandela, Malala Yousafzai, Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar fac parte dintre laureați.