Infografic: câte locuri are fiecare țară în Parlamentul European 

Data actualizării: 
 
Creat:   
 

Distribuiți această pagină: 

Distribuția locurilor în Parlament s-a modificat în urma retragerii Regatului Unit din UE. Aflați care sunt cifrele din infograficul nostru.

Infografic: distribuția locurilor în Parlamentul European  

De la 1 februarie, Parlamentul European numără 705 locuri. Înainte de retragerea Regatului Unit din UE, pe 31 ianuarie 2020, numărul locurilor era de 751 (numărul maxim permis conform tratatelor UE).

27 dintre cele 73 de locuri care au aparținut Regatului Unit au fost redistribuite către alte țări, în timp de 46 de locuri vor fi păstrate pentru potențialele viitoare extinderi. Conform actului electoral din 1976, statele membre trebuie să trimită Parlamentului numele înainte ca mandatul noilor deputați să poată începe oficial.

 

Distribuția locurilor: nu pierde nicio țară

 

Redistribuirea locurilor a garantat că nicio țară UE nu a pierdut locuri, în timp ce unele au câștigat între un loc și cinci locuri pentru a redresa subreprezentarea în urma schimbărilor demografice.

 

Decizia a luat în considerare populația statelor membre și urmează principiul proporționalității degresive. Aceasta înseamnă că țările care sunt mai mici din punct de vedere al populației ar trebui să aibă mai puțini deputați în Parlamentul European decât țările mai mari. În același timp, deputații din țările mai mari ar trebui să reprezinte mai mulți oameni decât deputații din statele membre mai mici. În acest fel, membrii din țările mai mici au o prezență relativ mai puternică în Parlament.

Locurile în Parlamentul European în funcție de țară